Den energi som vulkanen på La Palma genererar motsvarar 4.000 atombomber av de som fälldes över Hiroshima. Efter 38 dagar fortsätter vulkanen samtidigt att avge lika mycket svaveldioxid som första dagen.

I dessa dagar när alla pratar om skenande energipriser riktas blickarna mot Kanarieön La Palma. Här produceras det energi som aldrig förr.

I en intervju på tv-kanalen Antena 3 säger Luca D’Auria, som är vulkanolog vid Involcán att vulkanen på La Palma kan komma att vara lika aktiv i en eller två månader. Vulkanolog är en person som studerar uppkomsten av vulkaner och deras nuvarande och historiska utbrott.

Den aktivitet som omger vulkanen Cumbre Vieja oroar experter. Den fortsätter i oförminskad intensitet. ”Oöverträffade” nivåer av svaveldioxid har uppmätts i området vilket har kommit att förändra invånarnas liv.

– Vi förväntar att den kommer att vara lika aktiv i en eller två månader till, säger Luca D’Auria till Antena 3.

– Att vulkanen skulle slockna om en eller två veckor är mycket osannolikt. Vi får vänta längre än så.

Nivåerna av svaveloxid är fortfarande är höga och överträffar de senaste decenniernas utbrott på La Palma.

La Palma drabbas av ständiga jordskalv. Statistiskt inträffar ett skalv var femte minut varav det kraftigaste har mätt 4,9.

Lavan täcker i nuläget 901,2 hektar. Tusentals byggnader och fastigheter har påverkats. Enligt regionregeringen på Kanarieöarna kommer 200 bostadsmoduler att monteras upp.

Antalet familjer som mist sina hem är nu uppe i 154. Åter andra är evakuerade för en försiktighetsåtgärd.