Antalet kommuner i Málagaprovinsen där högerpartiet Vox kandiderar till borgmästarposten vid lokalvalet 28 maj ökar från 17 till 37 kommuner jämfört med lokalvalet 2019. Det betyder att Vox finns representerat där 90 procent av befolkningen i provinsen är bosatt.

Förutom i 16 större kommuner med mer än 20.000 invånare har Vox borgmästarkandidater i Casares, Torrox, Manilva, Archidona, Algarrobo, Álora, Benahavís, Campillos, Pizarra och Frigiliana. Men även i mindre kommuner som Jubrique, Canillas de Aceituno, Totalán, Istán, Monda, Guaro, Almogía, Ojén, Riogordo, Sierra de Yeguas och Cortes de la Frontera.

Läs mer: Tidigare nationalpolis kandiderar som borgmästare i Fuengirola

Jämfört med lokalvalet 2019 är det bara fem borgmästarkandidater som ställer upp för en andra mandatperiod. Det är Javier Herreros (Vélez-Málaga), José Luis Jiménez (Alhaurín de la Torre), Francisco Porras (Cártama), Antonio Luna (Fuengirola) och José Antonio Rodríguez Díaz (Rincón de la Victoria).

Vid kommunalvalet 2019 fick Vox sammanlagt nio fullmäktigeledamöter i Málagaprovinsen. Sedan dess har fyra lämnat partiet och är partilösa.

Annons

Idag har Vox ledamöter i kommunfullmäktige i Rincón de la Victoria, Benahavís, Torremolinos, Benalmádena och Fuengirola.

Läs mer inför kommunalvalet

Por Mi Pueblo: Lokalt parti kandiderar i trettiotalet kommuner

PSOE: Pérez vill ha ett Málaga för invånarna och inte för turisterna

Partido Popular: Elías Bendodo vill se nya p(p)olitiska vindar i hela Spanien

Podemos: Fokus på grön politik

Vox: Tidigare nationalpolis kandiderar som borgmästare i Fuengirola