Volontärer från flera olika länder ställer upp gratis och erbjuder tolkhjälp bland annat på svenska vid sjukhus. Initiativet startade på 1980-talet av den holländske läkaren Leon Pecasse och numera finns det en förening som erbjuder tolkhjälp. Föreningen uppmärksammas på måndagen i en artikel i Diario SUR.

Leon Pecasse fick sin licens 1974. Han avled 2015. Hans minne lever kvar ännu tack vare föreningen Asociación de Intérpretes Voluntarios para Enfermos som startade 1988 på Hospital Civil i Málaga.

En av tolkarna som, varit längst och syns mest på sjukhuset är Judith Knowles de San Agustín som har varit i Spanien i 40 år och som är president i föreningen. Några andra med lång erfarenhet som erbjuder frivillig tolkhjälp är Ingee Luken från Holland och Alicia Llopis, Frankrike.

Judith Knowles de San Agustín som är resident i Benalmádena tolkar även vid vårdcentralen i Torrequebrada och vid nationalpolisen.

Mellan måndag och fredagar finns tolkar vid sjukhuset el Clínico i Málaga. Vid akuta ärenden kan de även hoppa in på lördagar och söndagar. I föreningen talas det inte mindre än tio språk, även svenska. De övriga språken är engelska, franska, tyska, norska, hinduiska, danska, svenska, flamländska, italienska och kinesiska.
Frivilliga tolkar hjälper skandinaver på kusten

Läs mer om frivilligorganisationer här: