Det kostar i dag 60 euro mer att fylla en varukorg i livsmedelsbutiken med baslivsmedel som exempelvis ägg och potatis jämfört med 2001. Det visar en prisundersökning som Actibva låtit göra på uppdrag av BBVA.

Undersökningen grundar sig på ett antal baslivsmedel som fyllde en varukorg från det att euro infördes som betalningsmedel 2001 och fram till årsskiftet 2011/2012. Det visar sig att priset på baslivsmedel har ökat med 60 procent samtidigt har lönerna bara generellt stigit med 14 procent.

Ett gift par, med två barn och ett hypotekslån lägger i genomsnitt 140 euro på livsmedel per vecka visar undersökningen.

Siffror från Instituto Nacional de Estadística (INE) visar på häftiga prisökningar under de senaste tio åren. Baslivsmedel som ägg eller potatis har ökat 115 respektive 116 procent medan priset på bröd har stigit med 61 procent, fiskkonserver och skaldjurskonserver har ökat dubbelt med 104 procent.