Vin betraktas som måltidsdryck i Spanien. Ett glas vin till lunchen eller middagen ingår i kulturen och i den omtalade Medelhavsdieten.

Det sägs att spanska vinproducenter står vid ett vägskäl. Även om vin betraktas som en del av kulturen upplever den spanska vinbranschen en omvälvande tid.

Ungdomar föredrar öl eller andra kombinerade drycker före vin. Det tillkommer inga nya vinkonsumenter.

Konflikter och krig har bidragit till inflation och ökade produktionskostnader vilket påverkar priset på vin. Samtidigt minskar konsumtionen, inte bara i Spanien utan över hela världen.

2023 drack världen 2,6 procent mindre vin än 2022. Spanien redovisade en liten återhämtning 2023 jämfört med året innan. Men det var en tillbakagång om vi jämför med 2018 från 10,7 miljoner hektoliter till 9,8 i slutet av 2023. Faktum är att vinkonsumtionen minskar bland världens främsta länder: USA (-3 %), Frankrike (-2,4 %), Italien (-2,5 %), Tyskland (-1,6 %) och Storbritannien (- 0,3 %).

Dessutom slåss vinproducenterna med ett mer nyckfullt klimat. Spanien, den tredje största vinproducenten i världen, upplevde ifjol en dålig skörd (28,3 miljoner hektoliter) på grund av bristen på regn vilket var långt ifrån de 44 miljoner hektoliter 2018 då landet var etta i världen och överträffade Frankrike som världens ledande producent.

De spanska vinbönderna ger sig inte. De kavlar upp ärmarna och trimmar kvalitén för att på allvar ta upp kampen med de ansedda vinhusen i främst Frankrike och Italien.

Det är bra. För samtidigt som vinkonsumtionen minskar så dricks det mer kvalitetsviner till ett högre pris. Konsumenter betalar mer per butelj än tidigare.

Trender

Om vi granskar vinproduktionen i Spanien påverkas den av vissa trender som vi tidigare sett i Italien som var tidigt ute med boxviner och hållbara förpackningar. Det är plastflaskor som väger mindre och ger billigare exportkostnader.

Gigantiska mängder billigt producerade viner i Italien går till export till utlandet som boxviner. Det gör att Italien ligger högt upp på listan över världens länder med störst vinexport.

Spanien är etta i världen med mest vinareal

Spaniens vinproducenter är mer konservativa. Det är flaskviner som i huvudsak fortsatt gäller (tack och lov). Och med kork istället för kapsyl.

– Det har uppstått en debatt i vindistrikten vad man ska satsa på. Boxviner eller kvalitetsviner. Sektorn står vid ett vägskäl och inför en stor utmaning över hela världen och framför allt i ett samhälle som förändras mycket snabbt, säger Rafael del Rey vid OEMV (Observatorio Español del Mercado del Vino).

Kvalitetsviner från Frankrike och Italien är rent generellt dyrare än spanska. I förhållande till priset så får du alltså mer vin för pengarna i Spanien.

Fler vinmässor

Jag besökte nyligen SUR Wines&Gourmet, en vinmässa som arrangerades på Solkusten för fjärde gången. Denna gång vid hotell NH Málaga.

Det är glädjande att antalet vinmässor ökar. För 20 år sedan fanns det inte en enda vinmässa på Solkusten. Trots det ständiga utbudet av restauranger och hotell med stort flöde av törstiga (?) turister som kommer och går. Med fler turister har konkurrensen hårdnat. Det gäller att bredda utbudet av mat och dryck.

Nu finns SUR Wines&Gourmet, Verema, Guía Peñín och Vinarama plus en och annan mindre vinmässa där utställarna vänder sig till uppköpare och lokala restauranger, serveringsställen och agenter i distributionsled.

”Tierra de Sabor”

Den fjärde upplagan av SUR Wines & Gourmet den 21 oktober som Diario Sur arrangerar tillsammans med provinsstyrelsens satsning Sabor a Málaga hade denna gång bjudit in ”Tierra de Sabor” som är Castilla y Leóns satsning på delikatesser sedan 15 år tillbaka.

Försäljningen av kvalitetsviner går fortsatt bra.

Årets upplaga var den bästa hittills. Inte minst för att Castilla y León visade upp sig med hela 250 olika viner från 65 producenter. Urvalet var utmärkt med tanke på att det finns 750 producenter i regionen Castilla y León.

Här görs några av landets bästa viner och regionen tillhör Spaniens vagga när det kommer till vinproduktion. Här finns historia och tradition sedan lång tid tillbaka. Det är även ett område som har höga krav, och sätter ribban högt. Franska fat går före amerikanska.

Lägstakvaliteten på vinerna är i genomsnitt högre än i andra vindistrikt. Det gör att de flesta viner som produceras här håller hög standard. Även de lite billigare.

Står det Castilla y León på etiketten kan du känna dig trygg med ditt köp.

Svenska Magasinet närvarade vid en provning av sju olika viner. Rafael Sáenz González, ansvarig vid den myndighet som ansvarar för satsningen ”Tierra de Sabor”, En smak av landet, inledde med att berätta om nya mål och kvalitetshöjningar på produkterna.

– Vi talar om viner med mycket hög potential och kvalitet. Producenterna jobbar hårt med varje liten detalj.

Toppviner

Under skicklig ledning av sommeliern Silvia Ortúñez Sastre hade sju viner från Castilla y León valts ut. Lagrade på franska fat men högst 14 månader. Franska fat ger mer komplex karaktär, mocka och kakao. De franska faten är tätare och släpper in minimalt med luft vilket gör att vinerna mognar långsamt.

Några av toppvinerna var Siete Peldaños Bruñal 2020 från Bodegas Pascual Fernández på druvan Bruñal. Vinet kostar runt 50 euro. Bruñal är en av många nyupptäckta druvor i Spanien som ger fina tanniner och bra syra. Bruñal växer främst runt Zamora och Salamanca. Håll druvan Bruñal i minnet, vi lär få höra mer om den.

El Rapolao 2020 på druvan Mencia från Bodega Peique i Valtuille de Abajo vid León var en riktig höjdare. Mencia är min favorit bland Spaniens blå druvor och ger ständiga smakupplevelser. Det är en njutning.

Bodegas Antídoto i distriktet Ribera del Duero gör några av landets bästa viner på Tinto fino som är distriktets namn på välkända Tempranillo. Vinerna kostar mellan 11 och 15 euro och därmed mycket prisvärda. Mycket vin för pengarna alltså.

Bodegas Vizar i Villabáñez nära Valladolid överraskade med ett fantastiskt vin på druvan Syrah från 2020 från Pago Dehesa Peñalba.

Garnacha är kanske inte druvan vi i första hand förknippar med Castilla y León, den är mest vanlig i Aragonien. Men Rico Nuevo Viticultores i Burgohonda nära Ávila gör en Barrera de Sol 2021 på Garnacha som föll oss på läppen.

Så vilka prisvärda viner ska du hålla extra utkik efter?

Bodega Cuatro Rayas i distriktet Rueda gör utsökta viner på druvan Verdejo.

Enrique Salso, försäljningschef vid bodegan, är medveten om att Verdejo-vinerna är uppskattade av turister som besöker Solkusten.

– Málaga är en viktig marknad för oss där Verdejoviner är en av våra främsta produkter.

Vinmakaren Sandra Luque vid producenten Soto del Vicario i distriktet DO Bierzo var på plats med utsökta viner på kanske Spaniens bästa gröna druva Godello och den blå Mencía. Två druvor som kanske inte är så kända ännu.

Faktum är att viner på dessa druvor numera går att hitta på Systembolaget i Sverige.

Övriga viner jag fastnade för var Concejo 2019 vino de paraje reserva från Concejo Bodegas i Cigales på Tinto Fino 20 månader på fat. Utmärkt med bra balans, fylligt, mogna tanniner och nyanser av fin kakao och mörk mogen frukt. 16,50 euro.

Martínsancho Verdejo 2023 från Bodegan med samma namn i La Seca i distriktet Rueda tillhör en familj av vinodlare sedan 1600-talet. Ett härligt friskt och elegant Verdejovin med mineraltoner. Ca 11,80 euro.

Eller varför inte världens kanske bästa rosévin som produceras i distriktet Cigales av Bodegas Sinforiano. Deras Quelías Rosé på Albillo (50%), Tempranillo (10%), Verdejo (10%) och Garnacha (30%) slår vinvärlden med häpnad. Ca 9,75 euro för ett vin som får 91 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor. Då är det världsklass!

Hantverk

Vad som gör att Castilla y León redan ligger långt framme är att det satsas på hantverk. Druvsorter som Tempranillo, Garnacha, Bruñal, Mencía, Rufete och Syrah trivs i klimatet med vintrar och snö som konserverar stockarna fram till att värmen kommer med vår och sommar. Varma dagar och lite kyligare nätter även sommartid bidrar till struktur och elegans.

Världens giganter med officiella vinodlingar

1 Spanien 972 000 hektar

2 Frankrike 966 000 hektar

3 Kina 961 000 hektar

4 Italien 955 000 hektar

5 Turkiet 945 000 hektar

Källa: State of the world vine and wine sector in 2023, OIV

Portugisen dricker mest

Den största vinkonsumenten per capita är Portugal med 61,7 liter per person och år följt av Frankrike med 45,8 liter, Italien (42), Schweiz (31,8), Österrike (30.1), Tyskland, (26,6), Australien (25,5) och Tjeckien med 24,4 liter. Spanien ligger på en nionde plats med 24 liter per invånare och år. Det är långt efter för att vara en av världens största producenter.

Källa: Organización Internacional de la Viña y el Vino (OIV)

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.