I måndags arrangerades Experiencia Verema Málaga på vackra Gran Hotel Miramar GL i stadsdelen La Malagueta.
Det blev en oförglömlig upplevelse och ännu en bekräftelse på den spännande utvecklingen inom Spaniens vinnäring.
Vinmässan öppnade klockan 12. Klockan 12.33 inträffade Spaniens mest omfattande strömavbrott någonsin. Tack vare hotellets reservkraft kunde både mässan och ett antal vinprovningar hållas som planerat.
Strålande insats av arrangörerna.
Veremas grundare Jose Luis Contreras var på plats i Málaga och berättade för Svenska Magasinet att ytterligare en Verema-mässa arrangeras på Solkusten i år.
– Vi är tillbaka i Marbella den 20 oktober på Puente Romano.
”Giftermål”
Provinsstyrelsen med den lokala satsningen Sabor a Málaga hade bjudit in branschfolk till en välkomponerad meny med utmärkta lokala viner och mat. Den gav ett utmärkt exempel på hur mat och vin kan kombineras för att bli det fullständiga äktenskapet eller ”giftermål”.
Sabor a Málaga promocionó a bodegas de la provincia en @Verema Málaga.
El showroom internacional se celebró el lunes en el Gran Hotel Miramar, donde ofrecimos maridajes de vinos DOP Málaga y Sierras de Málaga con recetas y productos malagueños 🍷🍽️https://t.co/4LzTUo1Nr1 pic.twitter.com/iolDwPHgSH— Sabor a Málaga (@SaboraMalaga) April 30, 2025
Testa själv genom att googla på maträtterna och för att sedan köpa de lokala vinerna du hittar i välsorterade så kallade vinotecas, vinbutiker, eller större köpcentrum.
Aptitretare:
Maträtt: Rosa de Pimientos Asados, Cebollita y Sardina al Espeto
Vin: Seco Trasañejo (Bodega A. Muñoz Cabrera – Dimobe)
Maträtt: Ajo Blanco de Almendra de Cártama, Caviar de Miel de Caña y Queso Fresco.
Vin: Piamater 2020 (Bodega A. Muñoz Cabrera – Dimobe)
Kall entrérätt:
Maträtt: Pan Bao con Tartar de Salchichón Malagueño, Aguacate de la Axarquía y Chips de Verduritas.
Vin: Ariyanas Romé Rosado (Bodegas Bentomiz)
Varm entrérätt:
Maträtt: Gazpachuelo de Gambas, Langostillo y Peregrina Malagueña y Ensalada de Algas.
Vin: Voladeros 2022 från Bodegas Victoria Ordoñez & Hijos
Huvudrätt:
Maträtt: Canelón de Chivo Lechal Malagueño Asado al Carbón sobre Migas de Mollina con Croquetas de Embutidos de Chivo
Vin: Martí-Aguilar 2018 (Bodegas Victoria Ordoñez & Hijos)
Efterrätt:
Maträtt: “Torrija Perota” Mini Torrija, Naranjas y Limones de Álora y Nuestro Helado Casero con Migas de Chocolate
Vin: Ariyanas Naturalmente Dulce 2023 (Bodegas Bentomiz)
Pajarete Quitapenas 2018 (Bodegas Quitapenas)
Veckans vintips:
Tipsen är hämtade från Experiencia Verema i Málaga. Allteftersom publiceras fler tips över några av landets bästa viner under hashtag #spanskaviner
Valche 2020 tinto crianza från Bodega Monastrel i DOP Bullas norr om Murcia. På druvan Monastrell. Bland det godaste jag druckit. Mogen frukt, torkade örter, krämig ek, varma kryddor, mogna tanniner. 27 euro. 92 poäng i Guìa Peñín.
L’Amic 2024 Bell Cros i Montsant. En skön rosé på 100% Garnacha Negra. Svensken Peter Skoglund har ett intressant projekt med Carinyena- och Garnacha-stockar mellan 30 och 80 år gamla. Toner av citrus, grapefrukt, jordgubbar och viss anis. 11,95 euro.
Trilo-Vites 2021 på Garnacha från Pago de la Boticaria i DO Calatayud i Aragonien. Här växer Garnacha-druvan som är en härlig saftig druva som ger fin smakrik frukt. Utmärkt balans i detta vin med en svag fin beska. 25 euro. 91 poäng i Guìa Peñín.
Kommande Experiencia Verema
26 – 27 maj, Madrid, Hotel Wellington
29 september, Alicante, Hotel Alicante Golf
20 oktober, Marbella, Puente Romano