I Sverige har helt nyligen gårdsförsäljning av vin blivit tillåtet. Tänk tanken att vinproducenterna går ihop i en kampanj för att få unga människor att välja vin. Knappast troligt att det inträffar.
Men så är det i Spanien.
Nåväl, gårdsförsäljning i Spanien står inskrivet i Spaniens DNA. Det är det mest naturliga i hela världen.
Innan svensken får köpa med sig något från gården eller fincan i Sverige måste denne delta i ett ”kunskapshöjande arrangemang” som varar i minst 30 minuter, med information om alkoholens skadeverkningar.
I Spanien köper du med dig det vill och få de goda buteljerna hemkörda. Vilken lyx!
”Di Vino”
Nu ska dessutom Spanien får fler vinkonsumenter bland den yngre befolkningen.
Det är det spanska intresseorganisationen OIVE (Organización Interprofesional del Vino de España) som lanserar pr-kampanjen ”Di Vino” med att föryngra synen på vin och få fler unga människor att konsumera vin.
Ya puedes ver el spot de #DIVINO, nuestra campaña para reconectar el vino con su lugar en la sociedad.
Reuniones, tradiciones y elecciones que nos definen.🍷Porque a la hora de elegir, #DiVINO.#OIVE #VinoConModeración #MejorDiVino@La_COAG @AsajaNacional @FEV_Vino… pic.twitter.com/JNKMMG7M3i
— Interprofesional del Vino de España (@InterVinoEs) June 26, 2025
OIVE:s kampanj går på att främja ansvarsfull vinkonsumtion i Medelhavskulturen.
I kampanjen ingår delen ”Vida con Moderación”, på svenska ”Livet med måtta” som syftar till att öka medvetenheten om vinets balans, sociala och ekonomiska roll i Spanien.
Den traditionella berättelsen om vin ska förändras. Det är inte bara den äldre vuxna befolkningen som kan ta sig ett glas vin till lunchen eller middagen.
Undersökningar visar att ungdomar väljer öl eller andra drycker med högre alkoholhalt som Coca-Cola med whiskey.
Spaniens vinproducenter vill göra sin produkt mer tillgänglig samtidigt som synen på vin ska moderniseras och göras mer vardaglig utan att den förlorar sin identitet och essens.
Pr-kampanjen ”Di Vino” har en dubbel betydelse. Dels att be om vin men även att tala om något gudomligt och exceptionellt eftersom vin har förmågan att förvandla vardagliga ögonblick till minnesvärda festliga upplevelser.
Vin är den näst mest konsumerade drycken i Spanien efter öl. Under 2024 ökade konsumtionen med 2,5 procent och nådde en total volym på nästan 10 miljoner hektoliter.
En hektoliter (hl) är en volymenhet som motsvarar 100 liter. Det är ett vanligt mått inom bland annat jordbruk, vinproduktion och bryggerinäring.
Dessutom är Spanien världsledande när det gäller vingårdsareal med mer än 930 000 hektar vindruvodling. Vinsektorn genererar mer än 368 000 arbetstillfällen och stärker landsbygdsekonomin.
Veckans vintips
Pago El Espino 2022 från Cortijo los Aguilares som är en av de främsta vinproducenterna i Ronda-området. Närodlat och närproducerat alltså där klimattrycket är på minimal nivå. På Petit Verdot, Tempranillo och Syrah. Ett höjdarvin med nyanser av torkade örter, krämig ek, mörk mogen frukt, fyllig och härlig krydda samt mogna tanniner. 22 euro. 92 poäng i Guía Peñín.
Conde del Pazo på Spaniens kanske främsta vitvinsdruva Godello från Bierzo. Här är det citrus, vilda örter, vita blommor, fruktig, bra syra, fin beska. Är du i Spanien och har nära till en Maskom-butik så ta dig dit snarast. Normalt kostar detta vin 11,50 euro, Maskom har den nu för 9,95 euro. 91 poäng. fem stjärnor i Guía Peñín.
Legaris 2023 Roble från Ribera del Duero på tinto fino (Tempranillo). Utmärkt butiksvin som är lätt att hitta. Klassiskt, smakrikt, balanserad, ihållande smak och lättdrucken. Ett vin som går hem i stugorna. 8,95 euro. 89 poäng 4 stjärnor i vinguiden Guía Peñín.
Fler vintips regelbundet under haschtag #spanskaviner
”¡Salud!” (Skål!) och trevlig helg!