Fredagsvinet: Hemliga Vermouth värmer gott och blir mer populärare

av | jan 30, 2025 | Vin

Även i Spanien kan det bli lite kyligt. Då värmer en vermouth. Faktum är att vermouth bara blir populärare och populärare i Spanien.

Bodegorna har hakat på trenden och därför är det inte ovanligt att vinproducenter numera har vermouth i utbudet.

I vinets värld är väl knappast något så hemligt som tillverkningen av Vermouth. Kända Noilly Prat, Martini och Cinzano och gjort sig kända med en produkt där recepten hålls hemliga av respektive tillverkare.

Vermouth kommer av tyskans Wermut, ”malört” och är ett kryddat starkvin. Det finns både torr och söt vermouth.

Den lär ha uppfunnits 1786 av Antonio Benedetto Carpano från Turin som valde namnet vermouth då han hämtade inspirationen från tyska starkviner smaksatta med malört.

Vermouth som ofta intas som aperitif beskrivs som vin men där även örter och kryddor ingår. Redan på 1600-talet tillsattes örter och kryddor i vin vilket bidrog till att drycken inte förstördes under transport. De betraktades och gör fortfarande som medicinalviner.

Alla Vermouth har en hög alkoholhalt, mellan 15 och 22 procent. De är antingen torra eller söta. Numera tillverkas vermouth lite överallt som i Spanien, USA, Japan eller Australien. Varje land, varje vinregion har sina särdrag.

Intresset för vermouth i Spanien bara växer. Under vintern värmer en vermouth gott. Det är helt okej att testa vermouth till tapas.

Vita Vermouth går utmärkt till musslor, knivmusslor och hjärtmusslor. Röd Vermouth passar utmärkt till ostar och charkuterivaror. Men det går även utmärkt till grillade sardiner på spett, espetos de sardinas, eller boquerones en vinagre.

Testa så får du nya upplevelser med dig!

Veckans vintips

Jag har testat några spanska Vermouth som dessutom produceras i Andalusien.

Osborne Vermouth Rojo Premium. Från giganten Osborne i El Puerto de Santa María med de berömda tjurarna. En delikat vermouth där två Sherryviner kombineras, Medium och Pedro Ximénez, som ger en behaglig sammetslen lagom söt, bitter touch med nyanser av nötter och russin. 9,90 euro.

El Vermut Premium från Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga. En härlig prisbelönt Vermouth på druvan Pedro Ximénez. Sedan tillsätts malört, timjan och citronverbena. Slutligen lagras den på amerikanska ekfat i minst två år. Cirkapris: 11,50 euro.

Vermut Delgado Rojo. Från Bodegas Delgado i Puente Genil i distriktet Consejo Regulador DOP Montilla-Moriles på Pedro Ximénez och aromatiska örter och kryddor som malört bland annat. Mahognyfärg med rödaktiga toner. Smakrik och balanserad, med en lätt bitter eftersmak. 9,55 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag: #spanskaviner

Artikelarkivet: Fredagsvinet

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson