Det har väl inte gått obemärkt förbi att Alicante är Capital Española de la Gastronomía 2025. Eller mer förenklat Årets matstad i Spanien. Eftersom en måltid alltid är bättre med goda viner så prova gärna viner med ursprungsmärkning Alicante DOP.
Bland maträtter är ris vanligast och det finns stor variation i utbudet. Man har ju även skapat sitt eget varumärke i Spanien: Alicante Ciudad del Arroz, Risstaden.

Alicante har flera risrätter.
Vi ska inte glömma bort vinerna. Precis som systerkusten Costa del Sol med Málagaprovinsen har DOP Alicante tagit jättesteg i vinproduktionen.
Här finns ju en erfarenhet som bara Valencia och Málaga kan tävla med. Vinproduktionen går tillbaka 3 000 år i tiden när fenicierna kom.
Eftersom en måltid i Årets matstad Alicante alltid är bättre med goda viner så prova gärna viner med ursprungsmärkning Alicante DOP.
Monastrell
Vinodlingarna nära Alicante stad sträcker sig från kusten och in mot land där río Vinalopo har sin början. Det finns även några mindre odlingar mellan Calpe och Benigembla, norr om turistmetropolen Benidorm.
När vi pratar vin och Costa Blanca är det i huvudsak gjort på Monastrell som i Frankrike heter Mourvèdre. I Australien heter druvan Mataró. Monastrell ger röda, kraftfulla viner. Det är en druva som finns för att skapa volym.
De lokala producenterna är duktiga på att kombinera tradition och nymodigheter. Smakrika röda vinerna på Monastrell har blivit mer moderna och eleganta liksom rosévinerna.
Ekoviner
I Sverige har Bodegas Francisco Gómez nära Alicante rönt försäljningsframgångar med sina ekologiska viner.
Bocopa är ett kooperativ som består av nästan 2.500 odlare och som du hittar strax väster om Alicante stad. Deras Marqués de Alicante tillhör favoriterna från området.

När Guía Peñín kommer ut med 2026 års vinguide finns det ett antal Alicanteviner med.
Häromåret drack jag en Señorio de Benidorm Roble Organic. Med betyget 90 poäng och fem stjärnor i utmärkta vinguiden Guía Peñín var det bara att instämma i hyllningskören. Ett förträffligt trevligt vin på 70% Monastrell och 30% Syrah. Producerat vid Bodegas Bocopa i Petrer i provinsen Alicante.
Titta gärna efter viner från Vins del Comtat i Cocentaina i Alicante gjorda på druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Monastrell, Tempranillo och Giró som vuxit på små odlingar i Montaña Alicantina.
Legendaren Fondillón som är områdets kändisvin nummer 1 kan rekommenderas.

Monastrell, Garnacha Tintorera eller också känd under namnet Alicante Bouschet samt moscatel de Alejandría de la Marina Alta är de vanligaste druvorna i Alicante.
De bästa vita vinerna görs på moscatel de Alejandría de la Marina Alta. Det är både torra vita viner, dessertviner och mousserande.
Inte långt från Alicanteprovinsen hittar du tre intressanta vindistrikt, Bullas, Yecla och Jumilla.
Fler vintips under hashtag: #spanskaviner
Utflyktstipset
Från fästningen Castillo de Santa Bárbara högst upp på berget Benacantil kan du se hamnen, kusten och åt ett håll har du de smala gatorna i stadsdelen Barrio de Santa Cruz med sina vitkalkade hus.
Vill du ha mer rörelse och modernare kvarter ska du hålla dig till paseo de La Explanada de España med sin karakteristiska mosaik och mer än sex miljoner kakelplattor.
Promenaden löper precis intill havet parallellt med en av hamnens dockor och är en populär mötesplats för Alicantes invånare.
Eftersom du är vid havet är det fisk och skaldjur som står på huvudmenyn med allt från fisk- och skaldjursgryta till havsabborre.
Kommande vinmässor Experiencia Verema
29 september, Alicante, Hotel Alicante Golf
20 oktober, Marbella, Puente Romano