Den sydspanska metropolen Marbella startar nu upp fas två i ett avancerat övervakningssystem, fas ett inleddes 2016 med 85 kameror. Nu tillkommer ytterligare 48 stycken, varav 9 som helt automatiskt kan avläsa registreringsskyltar.

Sedan den första fasen av videoövervakning lanserades i staden Marbella har de 85 kamerorna varit till hjälp för både den lokala polisen och den nationella polisen i förebyggande och uppklarande av brott och som bevis.

Totalt planeras fem etapper med en investering på närmare fem miljoner euro, varav 974 000 euro bekostar fas två, 80 procent är medfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

Tekniken innebär att det har dragits 12,5 kilometer fiberoptik med toppmoderna högupplösta kameror. Kamerorna registrerar bara vad som händer på allmänna utrymmen, upptäcker kameran en balkong eller en privat bostad så täcker den själv över den delen av bilden med en grå mask.

Annons

Om Puerto Banús och de kommersiella parkerna Elviria och La Cañada inkluderades i den första fasen, så har kameror nu också etablerats i Marbellas centrum. Specifikt på 33 platser fördelade på torgen Los Naranjos, de las Ranas, Monsignor Rodrigo Bocanegra, Caridad, Afrika, Manuel Cantos och José Palomo; Avenyerna Ricardo Soriano, Severo Ochoa, Miguel Cano och Ramón y Cajal; ingångsbågen till Marbella; Gatorna Trinidad, Ortiz Molinillo, Virgen de los Dolores, Ancha, Caballeros, Pedraza, Alameda, Huerta Chica, Peral, Alameda Sur och Norte och på parkeringsplatserna i Puerto Deportivo.

Det här är områdena med den högsta tillströmningen av befolkning och besökare. Detta görs för att stärka säkerheten och agera snabbare i nödsituationer eller när det inträffar trafikincidenter. Det gör också det lättare att snabbt identifiera fordon som är inblandade i incidenter.

Både lokalpolisen och nationalpolisen har tillgång till kamerorna i realtid. Chefen för den lokala polisen har uppgett att detta system är positionerat som ett viktigt verktyg ”för effektivt ingripande av polisen vid incidenter. Tack vare det faktum att bilderna når oss i realtid så kan vi minska kostnader och tid vid tillfället att agera i alla nödsituationer”. Ett uttalande som också delas av kommissarien för den nationella polisen Enrique Lamelas , som har framhållit att videoövervakning ”är ett viktigt förebyggande och avskräckande medel för brottsliga handlingar”.