”Vi har fått nog! Det gäller vår skolas framtid! Det gäller våra barn!” Det skriver Skolvärnet i Fuengirola som består av en grupp föräldrar och personal som oroas av situationen på Svenska skolan i Fuengirola Av Ola Josefsson

Vilka som ingår i Skolvärnet är oklart. Skolverkets representant i Svenska skolans styrelse i Fuengirola, Charlotte Weimenhög, har inte någon aning om vem som ligger bakom e-posten och vilka som ingår i Skolvärnet.
-Vi i styrelsen vet inte vilka som ligger bakom e-posten. Det är mycket ryktesspridning just för tillfället, säger Charlotte Weimenhög till Svenska Magasinet.

Det var under gårdagen som en e-post skickades till föräldrar och personal på Svenska Skolan i Fuengirola. Bakom e-posten står en grupp som kallar sig för Skolvärnet i Fuengirola och består av ett ”20-tal föräldrar och personal som har fått nog av alla skandaler”.
”Vi har fått nog av att skolan styrs av en styrelse som brister i lyhördhet och kompetens. Personer med tveksam bakgrund eller som inte har någon direkt koppling till skolan ska inte få väljas in i styrelsen. Vi uppmanar alla medlemmar och all personal på skolan att komma på vårstämman den 26 maj”.

Nu kräver Skolvärnet att hela styrelsen ska avgå.
-Det är medlemmarna i föreningen som väljer vilka som ska sitta i styrelsen. Jag tycker hela brevet bygger på osakligheter, det är ju fullständigt anonymt så vi ser ingen anledning till att kommentera detta, säger Charlotte Weimenhög, skolverkets representant.

Annons

Enligt e-posten arbetar Skolvärnet för att återta kontrollen över det som de kallar ”vår skola”. ”Vi tvingas arbeta anonymt med anledning av styrelsens upprepade försök att strypa den fria debatten i föreningen och i personalgruppen samt hotet om att beivra alla oliktänkande”.
-Vi vill inte stävja någon debatt, vi vill ha en debatt som präglas av öppenhet och saklighet med ett vänligt debattspråk. Däremot vill vi komma ifrån förhållningssättet där man talar illa om varandra. Vi har vid flera tillfällen poängterat de etiska regler som gäller på skolan, förklarar Charlotte Weimenhög som tycker det är konstigt att de är anonyma.
-Jag vet inte vilka som ligger bakom e-posten och jag har inte forskat i det heller. Jag hoppas att så många som möjligt kommer till vårstämman den 26 maj och där tar upp sina synpunkter och att det blir en öppen diskussion.

I brevet krävs att styrelsen och valberedningen avgår med omedelbar verkan och ersätts av en ny styrelse och ny valberedning.

Väntas några avhopp från styrelsen den närmaste tiden?
-Inte vad jag vet.

Det anonyma brevet från gruppen som kallar sig Skolvärnet kommenteras på föräldraföreningens grupp på Facebook. En medlem skriver att det är tragiskt att medlemmar känner det som att de inte ”kan”, ”vågar” eller ”vill” uttrycka sig öppet.
Om vi ”föregår med ett gott exempel och respekterar varandras åsikter även om vi medlemmar tycker olika då kanske alla känner sig starka nog att framlägga sina åsikter öppet.

Skolvärnet får även stöd:
”Jag håller fullständigt med om att det inte skall finnas någon medlem i styrelsen som kan påverka skolan på ett negativt sätt. Rektor bör självklart vara kompetent och ha genomgått rektorsutbildning” skriver en medlem som upprörs över att inte mottagit någon kallelse till vårstämmen som skall hållas den 26:e maj.

Det anonyma brevet från Skolvärnet får även kritik:
”Jag slutar inte att förvånas över Skolvärnets anonyma uttalande. Med vilken rätt kan ni kräva styrelsens avgång, varför röstade ni inte på höststämman, ingen av er opponerade sig när valberedningen la fram sitt förslag till styrelse på stämman. Det är vi föräldrar som tillsatt styrelsen ingen annan. Ska ni klaga så vänd er till er själva som inte röstade”, skriver en medlem på föräldraförenings Facebook-sida som samtidigt håller med om Skolvärnets krav att styrelsen borde utökas till sju ledamöter, dock inte med personalrepresentanter.