Sommaren 2015 blev det möjligt för allmänheten att gå upp på taket till Málagas katedral. Uppgången till taket går via norra tornet som byggdes på 1700-talet och som är 93 meter högt och har 14 klockor. De 200 trappstegen tar oss till taket, 50 meter över havet. Att överblicka Málagas historiska stadskärna ger en särskild känsla. Missa inte detta tillfälle.
Som på flera andra håll i Spanien fanns det tidigare en moské där Málagas katedral numera ligger. Efter att de katolska monarkerna, kungaparet Fernando II och Isabel I, hade erövrat Málaga 19 augusti 1487 hölls gudstjänsterna i moskén Algama. Ännu finns en apelsingård (patio de naranjos) som påminner oss om var moskén låg med ingång från calle Císter.
Drottning Isabel I hade bestämt att katedraler och sockenkyrkor i konungariket Granada skulle tillägnas La Encarnacion (bebådelsen). Katedralen Santa Maria de la Encarnacion byggdes mellan 1528 och 1783 innanför den moriska stadsmuren. Arkitekten Enrique Egas (Toledo) hade planer på en gotisk katedral men arbetet drog ut på tiden och man kom inte igång förrän 1528.
Renässansen
Runt 1500-talet introducerades en ny stil i Spanien av italienska hantverkare och spanska konstnärer som hade studerat i Italien. Renässansen var en återupptäckt av det antika Rom. Utmärkande är en uttalad symmetri, rundbågar, samt korintiska, doriska och joniska kolonner.
1528 inledde Diego de Siloe från Burgos, som hade varit i Italien, tillsammans med arkitekten och stenhuggaren Pedro Lopez från Jaen arbetet med Málagas katedral. De får senare sällskap av fler kända 1500-talsarkitekter som Andrés de Vandelvira och Diego de Vergara.
Den östra delen av katedralen började byggas först. Medan bygget pågick användes alltså moskén som föreläsningssal. När östra delen stod klar 1588 stängdes moskén och över den byggdes den västra delen. 1783 upphörde arbetet trots att inte katedralen var färdig. Bland annat så saknas det södra tornet varför katedralen populärt kallas ”den enarmade” (La Manquita) av befolkningen.
Kung Carlos III bestämde att det fick vara slut på byggandet på katedralen och de pengar som var avsatta till det andra tornet gick till frihetskriget i Amerika. Spanien liksom Frankrike hade ställt sig på amerikanernas sida mot engelsmännen. När det amerikanska frihetskriget (1775-1783) var slut bildade tretton tidigare brittiska kolonier Amerikas förenta stater.
– De flesta tänker inte på det men det är skillnad på katedralens interiör där Bovedan hålls upp av 23 korintiska pelare, i katedralens många altare ser vi den spanska barocken. Detaljerna skiljer sig i östra respektive västra delen av katedralen eftersom man höll på att bygga under 255 år, säger Siv Ling, auktoriserad guide och som många av läsekretsen känner från resorna med Svenska Magasinet.
Runt katedralen har det utkämpats strider genom årens lopp. Den ansedda historikern Antony Beevor skriver i sin bok ”Spanska inbördeskriget” att kyrkor i Spanien stacks i brand efter det att man fått rapporter om att det fanns prickskyttar i kyrktornen varpå summariska avrättningar utfördes.
Vid andra republikens dagar före inbördeskriget förstördes delar av katedralen i Málaga. Bland annat brändes altaret ”San Rafael” och flera fönster krossades. Det var oroliga tider i landet. 13 biskopar, 4.184 präster och 2.365 medlemmar av religiösa ordnar samt 283 nunnor dödades i Spanien av främst ”den röda terrorn”. Många av Málagas invånare sökte skydd i katedralen under kriget.
Koret som räknas till de vackraste i hela Spanien var under inbördeskriget förtäckt för att skyddas. Koret är ett mästerverk i träslöjd i barockstil. Här finns 42 helgonfigurer utskurna i trä från Sydamerika som Johannes döparen och Franciscus av Assisi av den i Spanien mycket kända träsnidaren Pedro de Mena y Medrano från Granada. Andra är utförda av Luis Ortiz de Vargas som började redan 1633. Efter hans död fortsatte Pedro de Mena. Han hade sin verkstad på calle Cister strax intill och tycks ha arbetat på löpande band efter moderna metoder, säger Siv Ling.
– Det går knappast att hitta en katedral eller annan betydande helgedom i Spanien som inte har verk av denne mästare, en typisk andalusier med en realistisk stil. Hans jungfrur och helgon liknar sina modeller som var oskuldsfulla typer eller handfast folk från Andalusien, skildrade med fin karaktäristik och många vackra detaljer.
Martyrer
Málagas katedral är tillägnad bebådelsen och ovanför huvudingången syns relieferna på den mellersta portalen av La Encarnacion, Bebådelsen, medan på sidoportarna syns duvan som symboliserar Guds heliga ande samt stadens skyddshelgon, de kristna martyrerna Ciriaco och Paula som stenades till döds i Málaga den 18 juni år 303 efter att kejsarna Diocleciano och Maximiano inlett en förföljelse mot de kristna. Steningen till döds ägde rum vid floden río Guadalmedina där Paseo de Martiricos numera går, därav namnet. Huvudingången använder endast biskopen och kungen.
Málagas katedral är liksom katedralen i Jaen uppförd i renässansstil med samma arkitekter som hade studerat i Italien som Diego Siloe och Andrés de Vandelvira.
Under renässansen användes stora kolonner och Málagas katedral byggdes efter renässans regler och har hela 23 kolonner. Sevilla som erövrades på 1200-talet är gotisk. Det finns enstaka gotiska spår i Málagas katedral som altartavlan i kapellet Santa Bárbara exempelvis.
Katedralens orglar från 1700-talet härstammar från Cuenca och är i barockstil av Julian de la Orden och har fyra tusen pipor. Lådorna runt orglarna i barock är av Quintin de Aldehuela. Han liksom Julian de la Orden kom från staden Cuenca. De båda orglarna tillsammans utgör en brokig samling i grönt och guld med bårder i fransk rokokostil. Skulpturerna är av de andalusiske konstnärerna Juan de Salazar och Antonio Medina Moreno.
Flera altaren är speciella som San José. I vanliga fall ser vi Maria hålla Jesusbarnet, här är det i stället Josef som håller Jesus. I katedralen hittar vi även De stupades kapell (Capilla de los Caídos, 1952) och det sägs att omkring tusen Málagabor som föll i inbördeskriget ligger i kryptan därunder. Vid foten av krucifixet ses Mater Dolorosa (den sörjande jungfru Maria) av Pedro de Mena. Krucifixet ovanför är utfört av Pedro de Menas far, Alonso de Mena.
I kungarnas kapell (Capilla de los Reyes) förvaras en liten förgylld madonnabild som kung Fernando och drottning Isabel enligt traditionen lär ha fört med sig överallt i kampen för återerövringen (La Reconquista). På båda sidor om madonnan ses statyer av de knäböjande katolska monarkerna, av konstnären Pedro de Mena.
På övre delarna av pelarna vid huvudaltaret (La Capilla Mayor) finns sexton bildsniderier i sten, åtta i helbild och byster av Abraham, Mose, David, Johannes döpare bland annat.
Konsten berör som exempelvis målningen av konstnären Enrique Simonet Lombardo och Halshuggningen av aposteln Paulus, 1887. Den målning av Simonet som vi kanske bäst känner till är Hjärtats anatomi (1890) också känd som Hon hade ett hjärta! och Obduktion.
I katedralen finns röd marmor, från Torcal-Antequera, och vit marmor från Mijas-bergen och 23 korintkolonner. Trappan upp till huvudingången vid västfasaden är av marmor från 1700-talet ett arbete av Antonio Ramos och José de Bada. Sista arbetet är det imponerande järngallret framför huvudingången från 1782.
Besök katedralens tak
Under de tre första månaderna efter att det blev möjligt att gå upp på katedralens tak har över 8.800 besökare varit där. I mitten av augusti hade 4.200 reservationer gjorts fram till oktober. Siffror som har överträffat alla förväntningar.
Enligt uppgifter som nyhetsbyrån Europa Press tagit del av är 40 procent av besökarna från Málaga, 20 procent från resten av Spanien och de återstående 40 procenten är utländska besökare som har blivit tipsade av guider eller turistinformationen.
Det är öppet upp till taket på Málagas katedral tisdagar till söndagar mellan klockan 10.30 till 13.30 samt mellan klockan 18 och 20. Vid fredagar är det också öppet efter solnedgång vilket skapar förutsättningar för att se de vackert upplysta fasaderna av Alcazaba, borgen Castillo de Gibralfaro eller det gamla tullhuset Palacio de la Aduana som ligger tätt inpå. Biljettförsäljningen ArsMálaga ligger i Palacio Episcopal på plaza del Obispo 6 (se bild nedan). Residenta i provinsen Málaga går upp för en euro. Övriga sex euro. Utsläpp varje timme med grupper på högst 50 personer.
Visste du att…
Scener från Málagas katedral finns med i långfilmen ”Moment of danger” av László Benedek med Trevor Howard och Dorothy Dundrige i rollerna från 1959. Katedralen förekommer även i filmen ”El puente de San Luis Rey” från 2004 där Robert De Niro, Kathy Bates och Harvey Keitel medverkade.