Det finns många skäl till att bo i Spanien. Ljuset, livskvalitén och det milda klimatet bidrar till ett positivt liv – liksom maten. När människor i världen konsumerar allt mer ohälsosam mat så är det i länderna kring Medelhavet man äter mest nyttigt. Där är intaget av fleromättade fetter, frukt, fibrer och grönsaker högt. Det är tidskriften Lancet som publicerar en stor sammanställning över hur matvanorna världen över förändrades mellan åren 1990 och 2010.

Under de senaste tjugo åren har världens konsumtion av ohälsosam mat ökat kraftigt visar en ny rapport. I Sverige äter man bättre i dag än för 20 år sedan, men inte tack vare att de har ökat konsumtionen av nyttig mat, utan mer för att de lyckats dra ner på det onyttiga skriver Göteborgs-Posten.

Sammantaget visar rapporten att samtidigt som konsumtionen av nyttig mat har ökat på många håll i världen, så har intaget av onyttig mat ökat ännu mer. Framförallt i låg- och medelinkomstländer.

”Om vi inte gör något mycket snart kommer undernäring överskuggas av fetma och sjukdomar som diabetes, på samma sätt som vi redan har sett i länder som Indien och Kina”, säger en av forskarna bakom studien, Dariush Mozaffarian vid Tufts University i USA.

Annons

Forskarna, som kommer från ett flertal olika länder, har mätt konsumtionen av 17 olika typer av livsmedel eller råvaror i 187 länder. Tio nyttiga som fleromättade fetter, frukt, grönsaker och fisk, samt sju som anses bidra till ohälsa; som mättade fetter, transfetter, sötad läsk och kött.