Snaran kan vara på väg att dras åt kring Spaniens Transportminister José Luis Ábalos (bilden) som nyligen träffade Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez. Det skulle bli ett hemligt möte som i stället har hamnat i strålkastaren ljus.

Vad Ábalos som är en av regeringschefen Pedro Sánchez viktigaste ministrar höll för möte med Venezuelas vicepresident Rodríguez undrar de flesta. Det var i samband med en mellanlandning i Madrid som de två träffades på tu man hand.

Och att Ábalos gett uppgifter om mötet som går isär gör inte hela saken enklare. Han har sagt att det rörde sig om ett spontant möte som skedde nattetid och på vicepresidentens flygplan och att Rodríguez inte skulle ha beträtt spansk mark.

Situationen är känslig då det är vida känt att vänsterradikala Podemos, vänsterkoalitionens minoritetspartner, tidigare fått finansiellt stöd av Venezuela.

Annons

Nu visar filmer från flygplatsens övervakningskameror att Delcy Rodríguez gick av planet den 20 januari klockan 01.30 och in i terminalbyggnaden på Madrids flygplats utan att gå igenom någon säkerhetskontroll. Vid sidan om gick José Luis Ábalos, skriver spanska medier på torsdagen.

De ansvariga för flygplatssäkerheten har påpekat det felaktiga i att regeringen hävdat att vicepresidenten till Nicolás Maduros hårdföra populistregering aldrig satte foten på spansk territorier, vilket alltså inte stämmer.

Att Venezuelas vicepresident har fått beträda EU-mark i Spanien går emot EU:s sanktioner. Landet är enligt EU ansvariga för kränkningar av de mänskliga rättigheterna och undergrävande av demokratin och rättsstatsprincipen i Venezuela.

En domare har beslutat att filminspelningarna från övervakningskamerorna ska sparas.