Kommunen upprepar riktlinjerna som gäller för vattenförbrukning och förklarar varför den rådande situationen orsakar problem. 

Concepciónreservoaren i , som förser Marbella med vatten, är nere på knappt 26 procent av sin kapacitet. Eftersom det inte ser ut att bli mycket regn den kommande tiden avser nu kommunen i Marbella att minska konsumtionen med 20 procent för att leva upp till de skyldigheter som fastställts av lokalregeringen i Andalusien. 

Marbella upprepar därför de, redan gällande, restriktionerna som finns. Det innebär bland annat att dricksvatten inte får användas i några simbassänger, varken privata eller offentliga. 

(Foto: @Juan_LuisOrtiz)

Det är även förbjudet att använda dricksvatten för städning vilket innebär att staden inte kan spola gatorna som normalt. Vice borgmästare Diego López förklarar dock att “vi kommer att ha speciella bilar som kan städa i incidenter där hälsoproblem kan uppstå”. 

Annons

Bevattning med dricksvatten är också förbjuden i alla grönområden, offentliga och privata, i hela staden. Detta inkluderar fruktgårdar och offentliga och privata idrottsområden.

Under tiden som restriktionerna gäller kommer de viktigaste grönområdena i Marbella att vattnas med regenererat vatten under nätterna. Arbetet kommer utföras av sex tankbilar med en kapacitet mellan 8 000 och 10 000 liter.

López vädjar till kommunens invånare att samarbeta och följa riktlinjerna. Han uppger också att lokalpolisen kommer att kontrollera att de följs och att den som bryter mot dem kan straffas med böter. 

Utöver dessa restriktioner är det förbjudet att använda offentliga duschar och dricksfontäner. Man får endast tvätta bilen på godkända anläggningar som har vattenåtervinning i form av ett cirkulationssystem. Samtidigt får man inte fylla på dekorativa fontäner eller liknande prydnader som använder vatten. 

Samarbete

Félix Romero, talesperson för kommunen, inledde presentationen med att säga: ”Vi har en mycket rik reservoar, men den ger ofta inte den service som vi skulle önska. Situationen är mycket allvarlig och kräver åtgärder för att garantera nästa sommarsäsong. Om vi ​​inte får mycket regn snart kan den äventyras.”

Romero fortsatte med att berätta att torkan diskuterats vid ett möte förra veckan. På mötet deltog företaget Acosol (som jobbar med att förnya icke drickbart vatten), kommunsamväldet för Solkusten och representanter för de 11 orter som drabbas av restriktionerna. Han förklarade att “uppgifterna från alla kommunfullmäktige är oroande” och att alla var överens om gemensamma åtgärder.

Regnperioderna har förändrats i regionen. Förr regnade det mer i oktober och november och nu är det vanligare i april och maj. I kombination med att sommarvärmen nu håller i sig längre in på hösten innebär det nya utmaningar för att kunna förse regionen med vatten. 

Golfbanorna

José María Ferreira, redaktör för ’Golf Circus Magazine’, verkade inte oroad när tidningen SUR frågade honom om golfbanornas situation, han erkände dock att ”de får ett dåligt rykte.”

Han förklarade att 70 procent av bevattningen på banorna kommer från återvunnet vatten från Acosol och de resterande 30 kommer från det som samlas i gropar och sjöar på banorna. 

Han förklarar vidare att flera banor i Marbella odlar nya grässorter som klarar sig bättre mot torka och som kan bevattnas med saltvatten, vilket gör att man kan använda havsvatten. Ferreira kände sig säker på att nästa års säsong kommer att gå som normalt.