Läget blir mer bekymmersamt och på onsdagen träffades borgmästarrådet bestående av elva borgmästare på västra Costa del Sol till ett krismöte med kommunernas samfällighet och vattenbolaget Acosol.

Vid mötet togs det beslut om nya förebyggande åtgärder som vidtas omedelbart i alla kommuner för att minska vattenförbrukningen.

– Det är första gången som vi sammankallar borgmästarrådet (Consejo de Alcaldes, red. anm.) och vi gör det för att ta itu med en så viktig och nödvändig fråga som har att göra med dricksvatten som vi alla är beroende av, sa presidenten för kommunernas samfällighet Manuel Cardeña.

Vid mötet togs ett antal beslut för att minimera effekterna av torkan.

Annons

Från nu är det förbjudet att använda dricksvatten för bevattning av golfbanor, trädgårdar och parker, både offentliga och privata samt att spola gator, påfyllning av bassänger, tvätta av fordon (förutom i auktoriserade anläggningar), påfyllnad av fontäner, konstgjorda laguner och användning av offentliga duschar.

Läs mer: Utökade vattenrestriktioner på östra Costa del Sol

– Målet med insatserna är att minska förbrukningen med 20 procent och att bevara volymen i La Concepción-reservoaren så länge som möjligt tills regnen kommer, säger Matilde Mancha, vd vid Acosol.

– Nu gäller maximal samordning och att vi tillsammans anstränger oss, tillade Mancha.

Samtidigt går avsaltningsanläggningen i Marbella för full kapacitet och står för 21 procent av dricksvattnet.

Torrox

På torsdagen kom också beslut i Torrox kommun att från fredagen den 10 november stängs vattnet av mellan klockan 22.30 och 07.00. Borgmästaren Óscar Medina säger att kommunen nyligen satsade 2,5 miljoner euro i en ny vattendepå som ska byggas i El Morche som ska trygga vattenförsörjningen på längre sikt.