På måndag inleds det nya hydrologiska året som skiljer sig från kalenderåret genom att det löper från en tidpunkt på hösten till nästa höst, i Sverige ofta från första oktober till sista september, här i Spanien från första september till sista augusti.

Anledningen till att ha brytpunkten i månadsskiftet augusti/september är att det då oftast inte finns några stora mängder snö på de spanska bergstopparnma. Därmed är lagringen av vatten i snömagasin mycket liten, vilket förenklar för hydrologer som beräknar vattenbalansen.

Hur är vattenbalansen på Solkusten efter det senaste året som har varit mycket torrt? Det kom stora regnmängder 2012 vilka vi fortfarande lever på. Samtidigt har vattenmängden i reservoarerna minskat under augusti på grund av alla turister.

Sammantaget är vattenreservoarerna i provinsen Málaga fyllda till 70 procent vilket betyder att vi har vatten till två år om det inte skulle falla någon nederbörd.

Annons

Sämst är läget i Marbella där reservoaren La Concepción endast ligger på 38 procent av sin kapacitet skriver dagstidningen Diario SUR.