Ryanair, SAS och Easyjet. Under tisdagen meddelade fackförbundet USO att de varslar om nio dagars strejk för kabinanställda vid Easyjet. Det gäller den 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 och 31 juli.

Det varslas om 24-timmarsstrejker vid nio tillfällen under juli som berör 450 kabinanställda vid Easyjet som det brittiska flygbolaget har stationerade i El Prat, Málaga och Palma.

– Bolaget har hittills inte visat något intresse i att förhandla om bättre arbetsvillkor för besättningen i Spanien så att vi har samma arbetsvillkor som på andra europeiska baser som i Frankrike och Tyskland, säger Miguel Galán, fackombud för USO vid EasyJet Málaga.

– För närvarande har kabinpersonalen vid EasyJet i Spanien en grundlön på 950 euro, vilket är 850 euro mindre än kollegorna i Frankrike eller Tyskland.

Ryanair

USO:s varsel kom bara några timmar efter att strejken bland kabinanställda vid Ryanair i Spanien utvidgas. Det gäller Belgien, Portugal, Frankrike och Italien där 2.700 kabinanställda kommer att sympatistrejka under olika datum med sina kolleger i Spanien.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat är Ryanairs kabinpersonal i Spanien beredda att gå ut i strejk efter att förhandlingarna mellan fackförbunden USO och Sitcpla och Ryanair brutit samman.

Om inget avtal rors i hamn går Ryanairs kabinanställda ut i en sexdagarsstrejk den 24, 25, 26 och 30 juni samt 1 och 2 juli vid bolagets tio baser i Spanien däribland Málaga, Alicante och Palma de Mallorca.

SAS

Tusen SAS-piloter har varslat om strejk från 29 juni. Och det gäller SAS-piloter i både Norge, Sverige och Danmark om ingen överenskommelse nås i förhandlingarna mellan SAS och piloterna om ett nytt avtal.

Pilotföreningarna har påpekat att de erbjudit SAS tidsbegränsade krisavtal två gånger under pandemin, vilket stärkte bolagets ekonomi. Men i stället för att inrätta nya förbättrade avtal har SAS valt att förlänga de väsentligt försämrade villkoren.

Även flygbolagets mekaniker har utlyst en sympatistrejk med bolagets piloter, uppger dr.dk. Strejken ska börja tidigast den 5 juli.