Polisen uppmanar till försiktighet när man scannar QR-koder på barer och restauranger. 

Att se på menyer i mobilen och betala med hjälp av QR-koder har blivit allt vanligare. Nu varnar polisen för att det kan finnas falska koder på flera ställen runt om i landet. Bedragare placerar klistermärken med sina egna koder över de som restaurangerna och barerna har satt på borden. 

Man har dessutom hittat affischer med information för till exempel privat hjälpundervisning eller andra aktiviteter för barn i närheten av skolor. Tanken med dessa är att föräldrar scannar QR-koden som sedan tar dem till en plattform för betalning eller en hemsida där de lämnar över sina bankdetaljer.

På senare tid har polisen fått in ett ökat antal anmälningar om felaktiga betalningar där den som anmäler inte förstår varför pengar har dragits från deras konto eller vart de går. 

Annons

Enligt polisen kan dessa bedrägliga QR-koder starta en prenumeration. Bankerna tolkar dem som legitima eftersom personen själv har gått in på hemsidan eller plattformen.

Hur kan man upptäcka en falsk kod?

Det första man bör göra är att kolla efter så att QR-koden inte sitter över en annan. Om man är osäker kan man fråga personalen. 

Var uppmärksam och kolla så att länken leder till en hemsida som tillhör det företag du handlar av. 

Släng ett öga på adressen och säkerställ att det finns ett S i ‘https’. Kolla även att det finns en symbol för ett hänglås i sökfältet som visar att anslutningen är säker. 

Restaurangernas QR-koder ska aldrig fråga om personlig information eller bankdetaljer. Om detta sker ska man aldrig fylla i någonting och berätta om händelsen för personalen. 

Klicka inte vidare på några länkar eller någon reklam. En legitim kod ska genast ta dig till informationen du söker. 

Håll utkik efter stavfel då dessa ofta indikerar att en hemsida är del av ett bedrägeri. 

Ladda ner och installera ett antivirusprogram som kan upptäcka bedrägeri. 

Ställa om appen man använder för att scanna koder så att den inte automatiskt kan dirigera om användaren. 

Om man redan har använt en falsk kod?

Misstänker man att man råkat ut för den här typen av bedrägeri ska man vända sig till polisen. Ta med så mycket information som möjligt, till exempel skärmdumpar och kontoutdrag.