Bedragare som utger sig för att vara gasinspektörer är återigen ett problem i Spanien. 

Så här gör du för att inte drabbas. 

De dyker upp vid dörren och utger sig för att vara utsända inspektörer från energibolagen för att kontrollera installationerna i hemmet. De bär uniform, de hotar ofta med att stänga av tillförseln om undersökningen inte genomförs och påstår att dina grannar i byggnaden redan tillåtit dem att komma in. Och de vill alltid att inspektionen betalas för med kontanter. 

Detta är en typ av bedrägeri som kommer tillbaka då och då och drabbar främst äldre människor.

Annons

Den spanska konsumentassociationen varnar nu för nya fall och går ut med information om hur man undviker att falla offer.

När sker inspektionerna?

Både gas som kommer via ledningar och butangas i cylindrar undersöks vart femte år.

När det gäller ledningarna är det distributören som ansvarar för att de genomförs. De meddelar alltid i förväg vilket datum de planerar att komma.

Om man inte fått en notifikation om en planerad inspektion ska man inte släppa in någon som hävdar att de kommit för att genomföra den. Det är också värt att notera att man aldrig betalar dessa inspektioner vid tillfället utan beloppet läggs till på nästa räkning. 

När det gäller cylindrar är det användaren som ansvarar för att boka en tid för att kontrollera säkerheten med ett företag som är godkänt för att genomföra den. 

Konsumentassociationen påpekar också att man alltid har rätt att be den utsända identifiera sig när den kommer till dörren. 

Om inspektionen blir godkänd måste den utsände tillhandahålla ett certifikat som man bör behålla till nästa tillfälle. Om några delar behöver bytas ut kan kunden begära hem dem från företaget. 

Den som fallit offer för ett sådant här bedrägeri eller ett försök till det kan meddela myndigheterna på consultas@consumoenpositivo.es.