Den gånga veckans oväder ”Emma” har blåst in de farliga maneterna till stränderna på Kanarieöarna, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical och Portugal.

Maneten i fråga är egentligen ingen manet utan ett manetliknande nässeldjur, de kallas även för Portugisisk Örlogsman. Djuret består av en gasblåsa från vilka nässelceller hänger ner, dessa kan bli upp till 50 meter långa även om genomsnittslängden är 10 meter. Gasblåsan sticker upp ovanför vattenytan och fungerar som ett segel, men djuret kan tömma seglet och sjunka ner till botten om det känner sig hotat.

Giftet kan orsaka hjärtstillestånd, men dödar sällan av egen kraft. Ändå har sting från Portugisisk Örlogsman orsakat många dödsfall eftersom giftet är så smärtsamt att det kan orsaka medvetslöshet och i förlängningen drunkning. Är det fuktigt i luften så kan nässelcellerna reagera långt efter det att själva djuret har dött, så rör den inte även om den ser död ut. Reseföretaget Apollo varnar sina gäster på Kanarieöarna för de portugisiska örlogsmännen.”Det är inte så att vi avråder från att bada men är det väldigt många på en gång så bör man inte gå ner i vattnet. Vi håller kontakt med lokala surfbolagen och hör med myndigheter vad det är som händer”, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.
Bildtext: Portugisisk Örlogsman på Palm Beach, Florida. Foto: Volkan Yuksel.