Höga temperaturer är klart farligast för personer över 80 år samtidigt som kvinnor drabbas hårdare än män.

Åtgärder som vidtagits under de senaste 20 åren innebär dock att dödstalet är betydligt lägre än det kunnat vara. 

Förra året avled 8 352 personer i Spanien på grund av värmen. De flesta dödsfallen inträffade under sommarmånaderna, enligt en studie från Barcelonas institut för global hälsa (ISGlobal), som granskat 35 olika länder. 

Rapporten räknar inte bara med dödsfall som kan direkt kopplas till värmen, som till exempel värmeslag eller extrem uttorkning. Den inkluderar även statistik över sjukdomar som utlöses eller förvärras när temperaturen stiger. Många av fallen handlar om äldre personer med kroniska sjukdomar vars död skyndas på av hög värme. 

Enligt studien inträffar 99 procent av dessa fall mellan den 29 maj och den 1 oktober, en tid på året som blir varmare och varmare i och med klimatförändringarna. Under 2023 dog 4 760 personer bara under värmeböljorna i mitten av juli och slutet av augusti, 57 procent av totalen. 

Siffrorna visar också att värmerelaterad dödlighet är 55 procent högre bland kvinnor än bland män och att personer över 80 har klart högst dödsrisk när det blir varmare. 

Olika regioner

Det skiljer sig också en del beroende på var i landet man bor. Sett till hela Spanien dog 175 personer per 1 miljon invånare på grund av värmen 2023. Om man bara ser till Kanarieöarna, framförallt La Gomera, La Palma och El Hierro, låg siffran på 500 per 1 miljon. 

På det spanska fastlandet har Andalusien, Aragonien och La Mancha de högsta siffrorna med en handfull provinser som har mer än 260 dödsfall per 1 miljon invånare. 

Studien tittade på 35 europeiska länder där sammanlagt 47 690 personer dog av värmen förra året. Spanien hade den fjärde högsta siffran bakom Grekland (393 dödsfall per 1 miljon invånare), Bulgarien (229/1 miljon) och Italien (209/1 miljon). 

Det är tydligt att södra Europa drabbas hårdare. Längre norrut är siffrorna betydligt mindre. I Sverige dog i snitt en person per 1 miljon invånare och i Island var siffran 0.

Viktiga åtgärder

2023 var det näst värsta året när det gäller värmerelaterade dödsfall i Europa under det senaste årtiondet. Bara 2022 – det varmaste året någonsin – hade fler. 

ISGlobal ser dock positivt på åtgärder som tagits under de senaste 20 åren för att motverka skadliga effekter av värmen. De menar att om temperaturerna som nåddes under 2023 hade inträffat i början av 2000-talet hade dödssiffran varit nästan dubbelt så hög sett till hela Europa. 

Dessa åtgärder infördes i flera länder efter ett extremt högt dödstal till följd av värmevågor som inträffade 2003. 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson