Det slogs rekord på 33 av Spaniens meteorologiska väderstationer, 26 av dem registrerade den högsta junitemperaturen och 7 av dem mätte den högsta temperaturen någonsin.

Värmeböljan som svepte in över stora delar av Europa och största delen av Spanien satte ett antal historiska rekord. I vissa fall slogs junirekordet flera gånger, i till exempel den Katalanska staden Lleida så uppmättes 41ºC, 41.2ºC, 43.1ºC och 43.4ºC vilket krossade det tidigare junirekordet på 40.6ºC och det årliga rekordet på 43.1ºC.

Retiro mätstation i Madrid uppmätte också sina högsta temperaturer sedan de började mäta 1920. Före värmeböljan i juni var det absoluta rekordet 40,6ºC (från augusti 2012) men i år så uppmättes 40,7ºC den 28 juni.

I likhet med Lleida och Madrid Retiro uppmätte övervakningsstationerna i Burgos, Girona, Torrejón (Madrid), Navacerrada (Madrid) och Calamocha (Teruel) temperaturer som slog alla tidigare mätningar. Cuenca, Ávila, Bilbao, Valladolid, Salamanca, Barcelona, Granada, Zaragoza, Pamplona och Toledo var bland de 26 städer som registrerade sina högsta temperaturer för juni månad. Om man tittar på minimitemperaturen (nattemperaturen) så var det 13 stationer som uppmätte junirekord och två som slog absolut rekord. I Segovia, en stad i den norra regionen Castilla y León, sjönk termometern inte under 25,9ºC den 29 juni. ”Det är nästan en grad högre än sitt tidigare rekord”, säger Del Rubén del Campo, talesman för det statliga meteorologiska institutet AEMET.

Annons

Men det spanska temperaturrekordet slogs inte, det sattes i juli 2017 då termometrarna i Córdoba visade 46,9ºC. Inte heller junirekordet slogs, det uppmättes på flygplatsen i Sevilla 1965, då det registrerades 45,2ºC. Båda temperaturrekorden var under värmeböljor säger del Campo. ”Vad som var extraordinärt med denna värmeböljan var att vissa rekord krossades med så mycket som 3ºC, normalt så handlar det bara om några få decimaler” förklarade del Campo.

Men det var inte bara Spanien som svettades under juni månads värmebölja, Frankrike uppmätte sin högsta temperatur någonsin med 45,9ºC och Tyskland slog junirekord med 38,9ºC.

”Det är svårare att slå värmerekord i Spanien än i Frankrike och Tyskland, för här är nivån mycket högre,” förklarade Mar Gómez, en meteorolog på den spanska väderwebbplatsen eltiempo.es