Det är höga temperaturer i stora delar av Europa och mer och ännu hetare luft är på väg från Afrika. Spanska statens meteorologiska byrå (AEMET) har aktiverat röd varning, vilket är den högsta nivån för höga temperaturer i Andalusien från onsdag.

Specifikt förväntas temperaturer i trakterna runt Sevilla att nå upp till och eventuellt över 44 grader mellan klockan 13:00 och 21:00. Då kommer ett fenomen som går under namnet Dana att långsamt röra sig mot den portugisiska ön Maderia. Detta bidrar till att den mycket varma afrikanska luften kan sprida sig över Iberiska halvön, enligt meteorolog José Luis Escudero.

Samtidigt kommer situationen denna tisdagen inte att vara mycket mer uthärdlig. Aemet upprätthåller aktiva varningar idag för höga temperaturer i alla andalusiska provinser, med undantag för Málaga och Costa del Sol. Dessutom varnas det för hårda vindar och höga vågor i Cádiz och Gibraltarsund. Maximala vindbyar på 80 kilometer i timmen och ostlig vindstyrka 7 förväntas.

Enligt prognosen kommer det att vara orange varning för höga temperaturer i provinserna Huelva, Jaén, Córdoba och Sevilla, där termometrar kan nå 41 grader från 13:00 och gul varning i Almería, Cádiz och Granada nå upp till 39 grader från samma tidpunkt.

Annons

I Portugal blir det också lika höga temperaturer, där har hettan dessutom bidragit till en mängd just nu pågående skogsbränder.

Hur man hanterar höga temperaturer:

Det är många som har problem med att sova när det känns kvavt och varmt, här kommer några råd som kan underlätta sommarsömnen. Råden kan tidvis även var tillämpliga i Sverige.

I stora delar av Spanien och andra Medelhavsländer finns det sommartid många människor som kämpar med att försöka sova i en temperatur som de inte är vana vid. Eftersom natt-temperaturerna här på sydligare breddgrader är betydligt högre än i norr, så det kan vara på sin plats att tänka lite på sömnkomforten.

Salvador Tranche från organisationen ”Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria” har gett följande råd:

  1. Ät inte för mycket på kvällen, enligt Tranche bör man undvika feta måltider och måltiderna skall heller inte vara för stora. Det är däremot bra att öka intaget av frukt, sallader och grönsaker, man skall heller inte äta för nära inpå sänggåendet.

  2. Drick ordentligt med vätska, även om du inte är törstig. Undvik alla alkoholhaltiga drycker, energidrycker eller kaffe, undvik också rökning.

  3. Skydda din bostad från solen. Använd persienner och stäng fönster och dörrar när utomhustemperaturen är hög. Öppna först när det är kallare ute än inne.

  4. I sängen är det bäst att använda bomull, du kan också fukta lakanen med ljummet vatten. Om du använder pyjamas bör den vara av bomull, alternativt sov naken.

  5. Duscha innan du går till sängs, men inte kallt eller varmt utan ljummet.

  6. Iordningställ sovrummet med en fläkt, du kan rikta luftströmmen mot en behållare med isbitar så blir det svalare. Om det har blivit svalare ute så öppna persienner och fönster.

  7. Det är bra med sport och idrott, men när det är varmt skall man utöva det på morgonen. Han varnar generellt för hård fysisk aktivitet som gör att man svettas mycket.

  8. När inget annat hjälper så råder han till en förnuftig användning av luftkonditionering. Han menar inte att man skall ha A/C påslaget under natten utan att man kyler ner rummet före man går till sängs. Man bör heller aldrig ställa in temperaturen på värden under 24 grader.

Fläkt

Fläkt med 5 blad och 16 hastigheter.

Trance varnar speciellt mot felanvändning av luftkonditioneringar och för låga temperaturer. Det kan förstöra hela sommaren, med halsont, huvudvärk eller ännu allvarligare problem.

Köp av fläktar och luftkonditioneringar:

Jag kan också tillägga att när det gäller inköp av fläktar eller A/C så är det smart att ordna det före värmeböljorna. Det blir fort utsålt när värmen stiger, för några år sedan skulle vi handla en bordsfläkt under en värmebölja – det tog flera timmar och vi fick åka runt i tre kommuner. Till sist efter långt om länge så hittade vi trots allt en fläkt på El Corte Ingles i Mijas Costa. Ett bra fläktval är att välja en mångbladig fläkt (5 blad eller fler) med så stor diameter som möjligt och många hastigheter, de kan vid låg fart skyffla mycket luft utan att bullra.