Det är i södra Spanien som naturen först vaknar till liv efter vintern. Våren är på ingång. Hänryckningens tid. Kusten bjuder på sköna dagar med härliga upplevelser. Vi har plockat ut några godbitar.
Är det inte fågelkvitter i luften så är det birdie på golfbanan. Det är naturupplevelser oavsett var du befinner dig. Längs kustbandet, i bergen eller på golfbanan.
Våren är golfsportens högsäsong på kusten. Efter en kall och kylig vinter längtar Nordeuropas golfare söderut till gröna fairways och greener.
Under din jakt efter birdie på golfbanan så stanna upp. Lyssna, titta dig omkring. Du har nämligen chans att se någon av de omkring 380 fågelarter som finns i provinsen Málaga.
Golfturismen växer och så gör även ornitologisk turism. Nyligen presenterade provinsstyrelsen Diputación i Málaga den fågelkarta som ges ut på spanska och engelska och som visar de bästa platserna för fågelskådning.
Marina Bravo, miljöansvarig vid provinsstyrelsen, har utarbetat kartan tillsammans med Antonio Román Muñoz, biolog vid Málaga universitet och till vardags fågelskådare. Román Muñoz är också författare till fågelguiden ”Guía de Observación de las Aves de la Gran Senda de Málaga”.
380 fågelarter
Bravo betonar hur viktigt det är att säkerställa hållbarheten genom ornitologisk turism och samtidigt bevara de utrymmen som fåglar kräver. Provinsstyrelsen har även lanserat varumärket ”Birding Málaga” som visas vid mässor för fågelskådare.
Provinsstyrelsen har även skapat webbplatsen Birding Málaga, en sida för ornitologisk turism som ska syfta till att främja fågelskådning på Solkusten.
På webbplatsen hittar du rutter till 159 intressanta platser där du kan skåda några av de 380 fågelarter som finns i provinsen Málaga. Det är information på fyra språk och ”rekommendationer” på de mest intressanta platserna publiceras varje månad.
En av de fågelarter som drar till sig mest uppmärksamhet är kopparanden som finns i gölarna vid Fuente de Piedra.
Biotoper
I Málagaprovinsen finns ett brett utbud av olika livsmiljöer för fåglar vilket gör att det finns omkring 380 arter. Här finns olika biotoper, ekosystem och naturtyper som kustremsan som fungerar som en ”bro” i kommunikationen nord-syd mellan Europa och Afrika för flyttfåglar.
Vid kustremsan hittar vi sjöfåglar som skrattmås, medelhavstrut, svarthuvud mås, rödnäbbad trut, fisktärna, kentsk tärna och småtärna. En mycket fin plats att skåda fågel där myndigheterna har lagt ut gångdäck är flodmynningen río Guadalhorce. Du hittar den mellan flygplatsen och det gamla svenskkvarteret Sacaba Beach i västra utkanten av Málaga stad.
Området består av våtmarker och här hittar du gräsand, snatterand, vadare, kärrsnäppa, storspov, strandpipare och styltlöpare bland annat.
Även inne i städerna kan du se mycket fågel. Städer erbjuder inte bara hustak (läs skugga) för fåglar utan är även häckningsplatser. Här finns mat, övernattningsplatser och fontäner som ger vatten under torra sommarmånader. Till kyrkor, palats, borgar eller större byggnader söker sig rödfalk, ladusvala, tornseglare och gråsparvar bland annat.
I stadsparker och utmed breda boulevarder, dammar, vattenreservoarer, fiske- och fritidshamnar ser du sjöfåglar som måsar och tärnor.
Ger du dig upp i bergen kan du se arter som biätare, större hackspett, svartmes, gärdsmyg, grönsiska, mindre korsnäbb och den vackra rödhaken. Du kan också få se kungsörn, dvärgörn, hökörn, brun glada, ormvråk, duvhök, sparvhök och min egen personliga favorit ormörnen som käkar ormar och kräldjur som vi människor käkar spagetti…
Det finns även nattfåglar som kan vara svåra att upptäcka som berguv, tornuggla, kattuggla och minervauggla som finns i skogsbeklädda bergstrakter.
856 km vandring
Med fågelguiden ”Guía de Observación de las Aves de la Gran Senda de Málaga” i handen är det en skön upplevelse att vandra längs Solkustens längsta vandringsled, Gran Senda de Málaga. Huvuddelen går i inlandet och är uppdelad i 35 etapper som mäter totalt 856 kilometer. Den digitala guiden GR-249 går att ladda ner gratis på webbplatsen gransendademalaga.es. Via guiden kan du se de olika etappernas svårighetsgrad märkta från 1 till 5.
Denna stora vandringsled som går genom provinsen har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Det utmärkta klimatet, naturens alla färger, den kuperade terrängen och livet i byarna har blivit ett riktmärke för vandring och aktiv sport.
Med mer skärmtid ökar behovet av friluftsliv och aktiv hälsovård. Att vandringsleden dessutom passerar inlandsbyar bidrar också till att skapa arbetstillfällen och motverkar avfolkning.
Att sätta vandring på turistkartan i kombination gastronomi, geologi, flora och fauna är ett steg i rätt riktning.
Det finns fler digitala verktyg som du kan ladda ned från webbplatsen gransendademalaga.es. Vi har tidigare nämnt boken om fåglar. Det finns även digitala publikationer om historia samt blommor, djur och insekter som fjärilar, trollsländor, orkidéer, däggdjur, amfibier och reptiler.
Appen Gran Senda de Málaga (GR-249) kan också rekommenderas. Med en QR-kod scannar du in nästa etapp på din mobil vilket är ett praktiskt hjälpmedel för att räkna ut avstånd och plats.
Utmed din vandring hittar du stolpar eller ”fyrar” med QR-koder. Appen hittar dig och du blir guidad längs vandringen. Tekniken är alltså en utmärkt hjälp längs vandringsleden som täcker ett 7.300 kvadratkilometer stort område som tillhör ett av de mest kuperade områdena på Iberiska halvön.
Kustens Beverly Hills
Strax väster om Costa del Sol i provinsen Cádiz, hittar du området Sotogrande. Det är prestigefullt och trendigt vilket lockar jet set-världen. Här är vackert, rent och prydligt.
Golfbanan Real Club de Golf Sotogrande kom till redan 1964. Här finns hästpolo, tennis och vandringar står högt i kurs bland många naturälskare i området. Jämsides med Sotograndes bostadskvarter finns orörda och fridlysta naturparker där myndigheterna installerat fågeltorn för ornitologer och andra naturälskare. Vid Guadiarofloden finns våtmarker som lär inhysa cirka 200 fågelarter.
Sotogrande är annorlunda än kusten i övrigt med en generellt högre klass på allt från vackra villor till luxuösa strandklubbar. Det är välskött och exemplariskt. Här köper du bostad för att behålla den eller ha den som åretruntbostad. Och de som önskar sälja sin lägenhet har gott om pengar, de har råd att vänta tills priset är det rätta.
Hit dras aristokrater, sofistikerade världsmänniskor och flera framstående affärsmän som vill leva i stillhet och ro. En del arbetar i Gibraltar. Här finns även britter och en stor spansk medelklass, ett fåtal skandinaver, folk från Beneluxländerna, USA och Sydafrika.
Sjöarna Presa de El Chorro/Conde de Guadalhorce
Vi säger kort och gott Málagas sjöar. Då menar vi de konstgjorda dammarna som byggdes mellan åren 1914 och 1921. Ingenjören Rafal Benjumea stod för en mycket ambitiös satsning med vattenkraft som skulle leverera både el och dricksvatten till Málaga.
Området kallades för Presa de El Chorro fram till 1953 då namnet blev Presa Conde de Guadalhorce. Kung Alfonso XIII invigde anläggningen 21 maj 1921. Han gjorde det sittande i en uthuggen fåtölj och undertecknade dokumentet som låg på ett bord uthugget ur samma kalkstensklippa.
Vattenreservoaren täcker ett 546 hektar stort område som mäter mer än nio kilometer på längsta stället. Runt reservoaren är det kuperat och vackert med pinjeskogar. Här finns ett rikt fågelliv inte minst av rovfåglar som örnar. Håll utkik efter ormörn, hökörn, kungsörn, smutsgam och rödfalk.
Här finns camping och ett område avsett för kanot och trampbåtar. Dammarna har kapacitet på 80 kubikhektometer.
Du når ”sjöarna” genom att köra mot Ardales på väg A-357 och följa skyltningen mot “Caminito del Rey”. Inte långt från sjöarna ligger Laguna de Fuente de Piedra som är den största lagunen i Andalusien på 1.500 hektar. Här häckar den nästa största kolonin av flamingos i Europa från april till oktober.
Lagunen ligger tre kilometer från samhället Fuente de Piedra och nära motorvägen A-45 mellan Málaga och Sevilla.
Välbevarade fästningar
Du som gillar gamla fästningar och vara närvarande i historien har hamnat rätt. Längs kusten finns flera välbevarade borgar.
På västra delen av Costa del Sol i Manilva ligger Castillo de La Duquesa. Liknande fästningar hittar du i Rincón de la Victoria och i La Herradura i Almuñécar.
Fästningarna kom till på 1700-talet under Carlos III. De byggdes för att hålla uppsikt över pirater och sjörövare från Nordafrika som gick i land för att hämta slavar. Ett trettiotal soldater var stationerade i fästningarna placerade på strategiska platser utmed kusten.
Castillo de La Duquesa byggdes 1767 av Francisco Paulino från Sevilla med stöd från kungahuset. Kung Carlos III beviljade Paulino att få befäl över ett kavalleri.
I början av 1800-talet när Napoleons trupper ockuperade Spanien intogs fästningen och omkring 50 franska soldater stationerades på platsen för att bevaka farvägarna i området.
Borgen fungerade som en försvarsfästning fram till 1890. Under 1900-talet ockuperades den lilla borgen av ett 70-tal hemlösa. Numera är den en kommunal egendom och inrymmer ett mindre arkeologiskt museum, en utställningshall och ett offentligt bibliotek.
Kvarteren runt borgen är charmiga. Gamla fiskarbostäder, en liten kyrka och en gammal begravningsplats (cirka 140 gravar). På den arkeologiska platsen finns kar som användes vid insaltning av fisk. Platsen går tillbaka till romarrikets glansdagar.
Och missa inte fritidshamnen som ligger ”vägg i vägg” med fästningen.
Fågelskådning och vandring på Costa Tropical
Costa Tropical i Granadaprovinsen följer systerkusten Costa del Sols exempel med vandringsleden ”La senda litoral” som passerar 18 kommuner utmed kusten och La Alpujarra.
Vandringsleden Senda Litoral mellan Manilva och Nerja på Costa del Sol har blivit mycket populär. Ännu återstår några avsnitt innan hela leden är klar.
Provinsstyrelsen Diputación i Granada gör nu ett liknande projekt på Costa Tropical.
Salobreña och Motril förenas med en vandringsled utmed havet. Totalt omfattas 18 kommuner utmed leden som även får vissa avsnitt i inlandet till Sierra de la Contraviesa och la Alpujarra. Leden följer vägar som boskapsuppfödare använt samt gamla nedlagda järnvägsspår. Den blir avsedd för både vandrare och cyklister.
Kamsothöna
Om du passerar Motril så glöm inte bort att ta en sväng till lagunen Charca de Suárez, inte långt från stranden Poniente. Hit kommer naturälskare och fågelskådare från hela världen för att ”kryssa” och spana in den ovanliga kamsothönan (Fulica cristata).
Arten tillhör familjen rallar som förekommer från Iberiska halvön till Sydafrika och Madagaskar och den lever i färskvattensbiotoper som sjöar och dammar.
Kamsothönan har tidigare observerats i Marismas del Odiel i Huelva, Cañada de los Pájaros vid Guadalquivir samt i lagunen Charca de Suárez i Motril och Laguna de Cerrillos i Roquetas de Mar vid Almería.
Härlig utflykt till Castillo de Montemayor
Ta bilen upp till Benahavis och parkera vid Spaanläggningen Benahavis Hills Country Club. Vandringen är till en början ganska enkel och lite sluttande uppför och utsikten är väldigt fin redan från starten.
Vandringen blir brantare eftersom och den breda vandringsleden smalnar hela tiden av. Sista biten upp till toppen är oerhört brant och rakt uppför på en liten smal stig men väl värd dina sista krafter, belöningen är den magiska utsikten med sina 360 grader.
Ett tips är bra skor, mycket vatten och varför inte packa en ryggsäck med en liten matsäck att avnjuta under en välförtjänt paus uppe på toppen där du med stor chans delar summit med vilda getter. Vandringen tar ca en timme från bilen.