35.779.208 spanjorer är röstberättigade vid söndagens val som beräknas kosta 124 miljoner euro. Valet gäller 350 platser i underhuset, kongressen, samt de 208 valbara platserna i överhuset, senaten, under de närmaste fyra åren.

I går fredag var det sista dagen att valkampanja. I dag lördag gäller det för befolkningen att begrunda de olika partiernas vallöfte och budskap för att sedan bestämma sig till valet i morgon söndag.

Valets huvudkandidater har under lördagen hämtat andan efter en 15 dagars intensiv valkampanj. Flera av partiledarna tänker vila under lördagskvällen och följa fotbollsmatchen mellan Valencia och Real Madrid som visas på La Sexta med avspark klockan 22.

Både PSOE:s Alfredo Pérez Rubalcaba, Vänsterpartiets Cayo Lara och PP:s Mariano Rajoy har under lördagen tagit långpromenader med sina familjer, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Annons

Cirka 200.000 ungdomar går till val för första gången. Av de 35,7 miljonerna röstberättigade spanjorerna bor 1,48 miljoner utomlands.

Till presscentret här i Madrid har totalt 552 journalister ackrediterat sig, 68 av dessa är från utländsk press.

I övrigt är det lugnt i Madrid så här en dag före valet kan Svenska Magasinets utsände rapportera. På gator och torg syns en hel del poliser och det är framför allt två händelser som polisen bevakar.

I morgon är det 75 år sedan grundaren till det spanska Falangistpartiet José Antonio Primo de Rivera avrättades i Alicante av republikens anhängare. Falangister i Madrid planerar därför en minnesmarsch under lördagskvällen för grundaren. Den inleds klockan 21.30 vid Calle Génova 24 där José Antonio Primo de Rivera föddes och avslutas senare under lördagen vid Valle de los Caídos där han ligger begravd.

Vid Valle de los Caídos där Fransisco Franco och José Antonio Primo de Rivera ligger begravda anordnades det vid middagstid på lördagen en protestaktion av den antifascistiska extremvänstern, rapporterar dagstidningen ABC.

Vänstergruppen som var utrustad med republikens flagga och Sovjetunionens tidigare flagga med hammaren och skäran kräver att Francos och Primo de Riveras kvarlevor flyttas från platsen.