Tiden för regeringens pristak löper ut den sista december. 

Avgifterna vid de spanska vägtullarna kommer att stiga med minst 4 procent från den 1 januari 2024. Under regeringens senaste ministerråd, som var 2022, beslutade regeringen att godkänna en höjning med 4 procent under 2023. Det innebar att de begränsade prisökningen från att följa i takt med inflationen, som låg på 8,4 procent enligt konsumentprisindex (KPI). 

Från och med nästa år kommer priset på tullarna inte att vara begränsat. Det betyder att transportministeriet återigen kan anpassa priset efter inflationen. 

Höjningen med 4 procent kommer att påverka alla betalvägar i Spanien. Dessutom kommer staten fortsätta att successivt kompensera företagen som ansvarar för dem för pengarna de gått miste om under detta år. I avtalet 2022 beslutades att staten skulle subventionera en del av dessa pengar mellan 2023 och 2026 med totalt 23,3 miljoner euro. Företagen kan dock komma att höja priserna ännu mer för att ytterligare kompensera 2023 års bortfall.  

Annons

Företagen som driver de statliga vägtullarna (de största är Abertis, Itínere, Glovalbía och Ausol) fakturerar cirka 1,5 miljarder euro per år. De accepterade inte att förlora hälften av vad de skulle ha dragit in ifall priserna fått följa i takt med inflationen. Därför fördes intensiva förhandlingar med transportministeriet som till slut gick med på denna kompensation, som var långt ifrån vad företagen ville ha. 

I framtiden kan företagen komma att öka priserna ytterligare för att ta igen de besparingar de gjort under 2023. Från och med 2027 kommer en rad höjningar att tillåtas utöver siffran som kommer från KPI, de kommer dock att ske gradvis. 

2023 var det första året som regeringen stoppade en prishöjning enligt KPI sedan systemet godkändes 2002.