Den rådande kraftiga ostliga vindarna mildrar den rådande hettan i inlandet medan kusten får rätt oförändrade behagliga temperaturer.

Vädret i Malagaprovinsen kommer från och med idag att präglas av en 5-gradig temperatursänkning i inlandet där termometrarna de senaste dagarna har klättrat över 30-strecket, särskilt påtagligt blir det i de östra delarna av provinsen. I Valle del Guadalhorce och i Antequera var det i går till exempel: 33, 4 grader i Álora, 33 grader i Antequera och Fuente de Piedra, och 31 i Coín. Nu förväntas dessa temperaturer sjunka till maximalt 25 grader i Antequera och Ronda på onsdagen och på torsdagen förväntas max 24 i Antequera och 22 i Ronda. Motsvarande sänkningar gäller för hela Guadalhorcedalen.

I Málaga förväntas inga betydande ändringar i nu rådande temperaturer vilket betyder att temperaturen kommer att variera mellan 16 och 24 grader. Situationen på resten av Costa del Sol kommer inte heller att ändras speciellt mycket där ostanvinden håller nere temperaturerna. Idag kommer det att bli mellan 24 och 27 grader på sträckan mellan Marbella och Vélez-Málaga. För Gibraltarsund har Spaniens meteorologiska institut (AEMET) utfärdat gul varning (motsvarar svensk klass 1-varning) för kraftiga vindar. Men den varningen berör inte övriga kusten där vinden kommer att vara mer måttlig.

Det rådande väderläget kommer att bestå i tre dagar, till helgen dämpas vinden och temperaturerna stiger igen.