AEMET som är Spaniens motsvarighet till SMHI har lagt en långtidsprognos som lovar bra väder till Påsk, men nu på lördag får vi den förhoppningsvis sista vinterstormen för säsongen.

Meteorologerna kan inte lova att hela påskveckan blir helt torr eftersom det finns en viss mängd kall luft på högre höjder som kan ge en viss instabilitet. Men det eventuella regn som kommer förväntas falla i början på veckan och inte påverka de viktigaste dagarna. Det blir en progressiv förbättring av vädret med början på Palmsöndagen, faktum är att chansen för att Palmsöndagen blir helt torr beräknas idag till 25%. Chefen för Málagas Metrologiska centrum säger att vi har bra hopp om en fin påsk.

Men ett sista kuststorm för säsongen förväntas nu på lördag, det är orange varning (motsvarar svensk klass 2) för hela Málagaprovinsens kuststräcka. För regionen i övrigt så är det gul varning (motsvarar svensk klass 1) i alla delar utom Axarquía. Varningarna avser vind och vågor, det kommer också regn – men inte i den omfattningen att det har utfärdats någon varning för detta. Kuststormen förväntas nå sin kulmen på lördag mellan klockan 20:00 och midnatt natten till söndag. Under dessa fyra timmar förväntas vinden blåsa från väst med mellan 62 och 74 kilometer i timmen – detta ger orange varning. Under resten av lördagen mellan klockan 12:00 och 20:00 beräknas vinden till mellan 50 och 61 kilometer i timmen – vilket ger gul varning.

I inlandet kommer det också att blåsa med vindbyar på upp till 70 kilometer i timmen. Alla kommuner på västra Costa del Sol, Guadalhorse, Ronda och Antequera får därför gul varning för kraftig blåst.