Den svarta siluetten kan ses på flera bilar längs de spanska vägarna. 

En gång i tiden var det trendigt att sätta klistermärken på bilen. Flera motiv har varit populära genom åren: hästar, olika blommor, flaggor, religiösa symboler och mycket annat. 

Det kan inte längre sägas vara mode men det finns dem som fortsätter att smycka ut sin bil med olika märken. Vissa gör det enbart av estetiska skäl medan andra vill påkalla uppmärksamhet om att de till exempel har ett barn i bilen och vill att förare runt omkring ska vara extra försiktiga. 

På de spanska vägarna har man på senare tid kunnat se ett speciellt märke med allt större frekvens. Den med en svart åsna. Vad betyder den?

Annons

Den katalanska åsnan

Den katalanska åsnan är en ras som härstammar från regionen i norra Spanien och södra Frankrike. Den beskrivs som en stor typ av åsna som väger mellan 350 och 450 kilo. Den är också en av de äldsta raserna i världen. Deras päls är mörkbrun med vita magar. 

Tidigare började en grupp unga människor trycka upp klistermärkena för att uppmärksamma risken att den katalanska åsnan kunde dö ut. 

Efter det började den användas av grupper som vill se ett självständigt Katalonien. Idag betyder den alltså att man stödjer katalansk nationalism.