Andra veckan i juni inleds vaccineringen av gruppen under 50 år. Från den 7 juli väntar vaccinering av personer under 40 år. Så är Andalusiens vaccinationsstrategi för den närmaste tiden.
Den efterlängtade flockimmuniteten kommer närmare. Året började trögt och vaccinationskampanjen hackade. Den senaste tiden har antalet vacciner som Spanien mottagit ökat och tempot har skruvats upp.

Den här veckan börjar vaccinationen av personer 52 och 53 år. Nästa vecka väntar 50– och 51-åringar.

Och från andra veckan i juni inleds vaccineringen av de som är under 50-strecket. Det berättade regionpresidenten Juanma Moreno vid en pressträff på tisdagen.

Och presidentrådet Elías Bendodo tillade under gårdagen att från den 7 juli står de som är under 40 år på tur.

– Vi befinner oss i en bra fas med högt tempo där vaccinationstakten har multiplicerats. Målet är att nå flockimmunitet och få en så normal sommar som möjligt framåt juli/augusti, säger Bendodo.

Andalusiens vaccinationsstrategi är att administrera en miljon doser i veckan för att motverka nya smittade, beläggningen av covidpatienter och dödsfall med covid-19. Dessutom att ekonomin återigen kan växa efter 15 tuffa månader.

– Vi ser vaccinet som effektivt, det fungerar som en sköld mot nya smittade, covidpatienter och dödsfall, säger Elías Bendodo.

Hittills är 20,19 procent av befolkningen över 16 år i regionen Andalusien fullvaccinerade. Det betyder i verkliga tal 1.426.402 personer. 41,3 procent har fått en dos vaccin.

I provinsen Málaga har 544.940 invånare fått minst en dos. 259.532 invånare är fullvaccinerade.

Beställa tid
Den regionala andalusiska Folkhälsovården påminner återigen att följande kan kontakta hälsovården för att beställa tid för vaccination, om de inte redan har blivit kontaktade:

De som är från 68 år (födda 1953 eller tidigare)
De som är 54, 55, 56, 57, 58 och 59 år (födda mellan 1967 till 1962).
Tidsbokning görs via Salud Responde, Clic Salud, App Salud Responde och vid vårdcentralerna centros de salud.