Utsikterna för Spanien har förmörkats och alla data pekar mot fallande BNP. Spanien kan komma att överskrida 6-procentsgränsen för budgetunderskottet och underskottets andel av BNP kan uppgå till 69 procent i slutet av året.

Det sade Spaniens tillträdande premiärminister Mariano Rajoy på måndagen, enligt Bloomberg News.

Han sade att den nya regeringen kommer att prioritera budgetsstabilitet men också åtgärder för att stimulera tillväxten. En ny lag om budgetstabilitet kommer att presenteras i januari, där kravet blir en nivå på statsskulden på 60 procent av BNP år 2020.
Stor osäkerhet råder om det spanska bankernas balansräkningar och banksystemet behöver ”rensas upp”. Arbetsmarknaden behöver bli mer konkurrenskraftig och inflationen får inte överstiga snittet inom EU. Den offentliga administrationen måste förändras och den offentliga sektorns storlek ses över.

I torsdags fick tio spanska banker sitt kreditbetyg sänkt av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors. Det kom inte helt oväntat, men Standard & Poors varnar för att betygen kan komma att falla ytterligare.

Annons

Regeringen kommer att anta brådskande beslut om budgetnedskärningar den 30 december. Budgeten för 2012 kommer därefter att presenteras den 31 mars. Den enda posten för utgiftsökningar gäller pensioner medan alla andra delar i budgeten kan få se nedskärningar, sade han.