Solkustens utländska befolkning pekas ut som orsak till att vaccinationstäckningen i alla åldersgrupper är lägre i Málagaprovinsen jämfört med övriga provinser i regionen Andalusien. Generellt i regionen är 84,7 procent fullvaccinerade (7.172134) jämfört med 80,2 procent i Málagaprovinsen (1.360.120).
Även när det gäller gruppen som bara har fått en dos ligger provinsen Málaga i botten med 84,3 procent jämfört med det andalusiska genomsnittet på 89,1 procent.

Enligt den regionala andalusiska Folkhälsovården (Consejería de Salud y Familias) som dagstidningen Diario SUR hänvisar till beror det på den stora utländska gruppen som bara tillbringar en del av året här.

Men siffrorna över vaccinationstäckningen ska tas med en nypa salt.

Många av utlänningarna har blivit vaccinerade i sina ursprungsländer vilket gör att de inte räknas in i statistiken i Málagaprovinsen. Det finns även de som motsätter sig covidvaccin som Pfizer, Moderna, AstraZeneca och Janssen, enligt Folkhälsovården i Andalusien.

Annons

Statistik från flera länder visar att utrikesfödda är vaccinerade i lägre utsträckning.

Även bland barn mellan 5 till 11 år har Málagaprovinsen lägst vaccinationstäckning. 11,4 procent är fullt vaccinerade vilket kan jämföras med det andalusiska genomsnittet på 15,3 procent.