Medlemsländerna i försvarsalliansen Nato förväntas lägga 2 procent av landets BNP på försvarsutgifter. Det gör inte Spanien som är en av medlemmarna som bidrar med minst pengar, 1,28 procent av landets BNP.

Spaniens bidrag till försvarsalliansen är mycket lågt, säger Trump.

Att det råder delade meningar inom den spanska vänsterregeringen hur Spanien ska agera inom Nato och det pågående kriget i Ukraina är ingen hemlighet. PSOE:s regeringskollega, ytterkantsvänsterkoalitionen Sumar, var inte positiva till att Finland och Sverige släpptes in som nya Nato-medlemmar.

Spaniens beslut under fjolåret att skicka 1,1 miljarder euro i militärt bistånd till Ukraina öppnade också en djup spricka i landets koalitionsregering.

Men Pedro Sánchez som är beroende av stöd från både katalanska och baskiska separatister liksom från Sumar nämner helst inte behovet av att öka Spaniens försvarsutgifter. Det skulle störa relationen med Sumar och den vice regeringschefen Yolanda Díaz.

USA:s president Donald Trump insisterar på att Natos medlemsländer måste öka sina försvarsutgifter, vilket har varit ett återkommande krav sedan hans första mandatperiod (2017-2021).

Även om Nato har satt upp ett mål för varje medlemsland att bidra med 2 procent av BNP anser Trump att denna tröskel är otillräcklig och kräver att länderna bidrar med 4 procent.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares sa i en intervju i radiokanalen Onda Cero att Spanien åtagit sig att nå 2 procent av BNP i militärutgifter till 2029.

– Vi kommer att nå det, försäkrade han och betonade att det för närvarande finns tio länder i alliansen som ännu inte har nått målet.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har bara helt kort gratulerat USA:s 47:e president Donald Trump på den sociala plattformen X att han hoppas att de goda relationerna mellan länderna kan stärkas och att länderna gemensamt kan möta de globala utmaningarna.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.