”I dag kan endast de som jobbar för Sverige utomlands få bidrag för att ha sina barn på svensk utlandsskola. Men reglerna anses föråldrade och utbildningsdepartementet ska göra en översyn”, skriver tidningen Riksdag och Departement.

– Vi håller på att bereda detta i departementet. Bland annat vill vi se över vem som är berättigad till statsbidrag, säger Therese Wallqvister, politiskt sakkunnig hos utbildningsminister Jan Björklund (FP).

”Förordningen som styr vem som är berättigad till statsbidrag säger bland annat att minst en förälder ska vara anställd vid en svensk myndighet eller svenskt företag i landet där utlandsskolan är verksam. (…) Men regelverket är från 1994 och mycket har förändrats sedan dess”.

Allt färre utlandssvenska familjer har också direktkoppling till svenska intressen. I vissa länder, som Spanien, har svenska familjer valt att bosätta sig för gott, och deras barn går permanent i svenska skolor i landet, skriver Riksdag och Departement.

”Frågan om vilka elever som är berättigade till stöd har därmed blivit komplicerad. Många svenska familjer som bor utomlands lever inte upp till kraven på att man ska vara anställd och att det ska finnas någon nytta för det svenska samhället med utlandsvistelsen”.

Detta ska nu utbildningsdepartementet utreda, bland annat efter uppvaktning från Föreningen Svenskar i Världen och Skolverket.

Fakta/
23 svenska utlandsskolor bedriver reguljär undervisning på grundskolenivå. 17 av dem ligger i Europa.
Vid sex skolor – i Bryssel, Paris, Fuengirola, Madrid, London och Nairobi – kan man också läsa på gymnasienivå. Siffrorna gäller läsåret 2009/2010.
KÄLLA: SKOLVERKET Läs hela artikeln här