Slut med servering vid bardisken och förtäring endast vid bord. Barer och restauranger får bara hålla öppet till klockan 1. Högst tio personer i samma sällskap och vid samma bord och tillfarten till samtliga stränder i Andalusien stängs klockan 21.30. Det är några av de nya restriktioner som införs i regionen.

Bröllop, födelsedagsfirande eller andra evenemang reduceras från högsta antal deltagare på 300 personer till i fortsättningen vara högst 150 utomhus. Inomhus minskas antalet med 75 procent från 250 till 100.

Barer och restauranger måste stänga klockan 1. Alla gäster måste sitta vid bord för högst upp till tio personer i samma sällskap. Det blir ingen servering vid bardiskar.

Dessutom kommer samtliga offentliga stränder i Andalusien att vara stängda mellan klockan 21.30 och 07.00.

Enda undantaget är fritidsfiskare och andra individuella aktiviteter samt personal vid strandrestauranger som måste arbeta klart. Det meddelade Elías Bendodo, andalusiskt presidentråd, vid en presskonferens på tisdagen.

Den andalusiska regeringen meddelar att kongresser, möten, konferenser och andra evenemang kan hållas så länge inte 75 procent av kapaciteten överskrids och att besökare håller avstånd, använder munskydd och upprätthåller strikt handhygien.

”Insatserna med att motarbeta covid-19-pandemin utvecklas bättre i Andalusien än i resten av Spanien” säger Bendodo.

”Situationen i Andalusien är under kontroll. Även om antalet fall ökar ligger regionen långt under det spanska genomsnittet. Andalusien har 102 PCR-bekräftade positiva per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna vilket är hälften av det nationella genomsnittet i Spanien som är 205”.