Spanska inrikesdepartementet utökar säkerheten och beskyddet vid Sveriges ambassad i Madrid.

Beslutet gäller även ambassaderna för Israel, Palestina, Storbritannien, Turkiet, USA Jordanien, Libanon, Frankrike och Danmark.

Beslutet att öka bevakningen vid Sveriges ambassad kommer efter måndagens händelse i Bryssel där två svenska medborgare dödades vid ett terrorattentat.

Det är dagstidningen ABC som publicerar uppgifter om utökad bevakning och skydd av tio ambassader i den spanska huvudstaden.

Annons

Johanna Lind, ambassadråd vid Sveriges Ambassad i Madrid bekräftar beslutet.

– Det stämmer att den spanska polisen har infört ett antal säkerhetsförstärkande åtgärder där ett antal ambassader ingår, däribland Sverige, säger Johanna Lind till Svenska Magasinet.

Efter att Hamas inledde med att attackera varpå Israel svarade igen har risken för en terrorattack ökat avsevärt. Enligt säkerhetsexperter som tidningen ABC har talat med kan den uppblossade konflikten mellan Hamas och Israel provocera fram attentat i Europa.

Läs mer: Utlandssvenskar uppmanas till ökad försiktighet

Av den orsaken inför Inrikesdepartementet och landets polisstyrkor kompletterande säkerhetsåtgärder som ligger i nivå 4 på NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista), det vill säga terrorhotnivå.

Nationalpolisen inriktar sig på att vara extremt vaksamma på misstänkta ”ensamvargar” och bevaka offentliga platser som gågator där motorfordon kan används vid attacker kopplade till jihad.

Inrikesministern Fernando Grande-Marlaska säger att beslutet följer med de eskalerande spänningar som kommer efter Hamas terrorattack och Israels svar.

Regeringens delegat i Madridregionen, Francisco Martín, specificerar att säkerheten har höjts vid Israels ambassad på calle Velázquez i Madrid liksom vid synagogor samt judiska kultur och center.

Förutom ökad säkerhet utökas personkontroller vilket gör att allmänheten kan bli uppmanad att legitimera sig.

Dessa säkerhetsåtgärder införs även vid ambassaderna för Palestina, Jordanien, Turkiet, Libanon, USA, Storbritannien, Frankrike, Sverige och Danmark.

Inrikesdepartementet skriver också på det sociala nätverket X, tidigare Twitter, att det publiceras felaktiga uppgifter om påstådda hot. Inrikesdepartementet gör allmänheten uppmärksam på att den aktuella terrorhotnivån kan konsulteras online på deras webbplats.

Sedan augusti ligger Sverige och Spanien på samma terrorhotnivå. Spanien har legat på nivå 4 på NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) sedan juni 2015 efter attackerna i Frankrike, Tunisien, Kuwait och Somalia. I augusti höjde Sverige också till nivå 4.

Inrikesdepartementets varning om falska nyheter.