Idag mottog svenskarna Adam Nilsson och Andreas Runsö utmärkelsen Menina 2022 för kampen mot könsrelaterat våld. Det var i december 2021 som Adam Nilson och Andreas Runsö visade civilkurage och ingrep när en tysk kvinna vara nära att dödas av sin partner i en turistlägenhet.

Vid en mottagning där även Sveriges ambassadör, Teppo Tauriainen, och Sveriges honorärkonsul i Las Palmas, Dunia Cubas, deltog delades utmärkelsen Meninas 2022 ut av regionregeringens representant Anselmo Pestana.

Hörde rop

De båda svenskarna Adam och Andreas satt på sin terrass när de hörde en kvinna ropa på hjälp. De lokaliserade varifrån ropen kom och såg då hur en kvinna blev misshandlad av en man.

Omedelbart, och eftersom vi var två så hjälpte vi kvinnan, säger Adam.

Andreas tillägger att det är helt normalt att komma till undsättning för någon som ber om hjälp.

Förutom utmärkelsen Menina 2022 så fick Adam och Andreas berömmande ord av Sveriges ambassadör Teppo Tauriainen som säger att de två unga svenskarnas prestationer var en ”handling av civilkurage” som bidrog till att rädda livet på en kvinna.

Den tyska kvinna fick läggas in några dagar på sjukhuset Hospital Insular för att få behandling för sina skador.

38 mördade kvinnor i år

Idag den 25 november är det ”Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor” en dag då kända byggnader världen över lyser i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor och flickor.

Fram till november i år har 38 blivit mördade i Spanien av sina partner eller expartner. Sedan 2003 när register över dödsfall kopplade till våld mot kvinnor började föras har 1.171 kvinnor mist livet varav 101 kvinnor på Kanarieöarna där åtta var minderåriga. Det visar siffror från regionregeringen på Kanarieöarna.

Anselmo Pestana berättade att det i nuläget är 4.942 kvinnor som får något aktivt skydd på Kanarieöarna.

Polisman

Även polismannen Marco Antonio González som tjänstgör på södra Teneriffa mottog en utmärkelse efter att han ingrep trots att han inte var i tjänst då en ung kvinna höll på att bli dödas av sin partner.