Alltfler smittfall och ytterligare restriktioner. Det spär på spekulationerna om Spanien kommer att utlysa ännu ett nationellt nödläge med ett liv i karantän som resultat. Både brittiska som franska medier uppger att nationellt nödläge blir verklighet i Spanien i september. Den 18 september har publicerats som datum för när en stängning ska ske. Men detta har Hälsovårdsmyndigheterna avvisat och säger att det rör sig om felaktiga uppgifter utan grund och seriös källa.

Sedan i fredags har det spridit sig som en löpeld i sociala nätverk, forum och vid samtal mellan utlänningar i Spanien.

Även om den nuvarande situationen med stigande antal smittade är oroande så krävs inte så drastiska åtgärder som de som vidtogs i mitten av mars.

Fernando Simón, ansvarig vid den spanska akutsjukvården, säger att han hört rykten florera men att det inte finns något beslut om ett nationellt nödläge.

Annons

-Vi har inte diskuterat detta vid något möte eller sammanträde, säger Simón och tillägger att det bygger på felaktiga uppgifter.

Beroende på hur covid-19-pandemin utvecklar sig kan frågan komma upp och ett beslut måste fattas. Men i nuläget förs det inga diskussioner om det, säger Fernando Simón vidare.

Under gårdagen gick det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo ut i samband med en presskonferens och meddelade att regionregeringen inte planerar för nödläge och karantän.