Aktiemarknaden lockar till sig mer kapital från utlandet.
Samtidigt handlar spanjorerna själva mindre och mindre på börsen.
Den spanska aktiemarknaden har alltid släpat efter andra europeiska länder när det gäller handelsvolym och mångfald. På senare tid har dock den nationella marknaden lockat till sig ett större intresse från utländska investerare. Detta har nyligen lett till ett fast åtagande från statliga fonder till landets företag.
Stödet från statens investeringsgren har mycket att göra med att internationellt kapital äger 50,3 procent av de spanska aktierna, enligt uppgifter från slutet av 2022 från BME, förvaltaren för de spanska marknaderna. 2007 – innan den globala finanskrisen – var samma siffra 36,8 procent, alltså 13,5 procent lägre.
Trots problem som den spanska statsskulden, pandemin, inflationen och energikrisen har intresset för att investera i Spanien ökat globalt. “Internationaliseringen av aktiviteten för ett betydande antal spanska företag har varit konstant sedan 1990-talet,” förklarar BME. “Samtidigt har finansieringen förändrats tack vare mer utländska pengar och av att spaniens aktiemarknad i stort sett tillfredsställer kraven från kräsna investerare när det gäller ny teknik och transparens”, tillägger de.
Norsk bank stor aktör
De flesta utländska investerarna är investerings- och pensionsfondsförvaltare, statliga fonder, försäkringsbolag, riskkapitalfonder. Men även banker är aktiva, framförallt norska DNB (Den Norske Bank) som har andelar mellan 3 och 3,25 procent i Repsol, Solaria, Iberdrola, Callnex och Banco Santander. De har dessutom mindre ägande i Unicaja, Sabadell, Redeia, Amadeus, Ferrovial, Meliá, BBVA, Sacyr, Telefónica, ACS, Colonial och Acerinox.
En annan stor aktör på den spanska aktiemarknaden är Qatar Sovereign Fund, som äger 25,14 % av kapitalet i IAG, 19,02 % av fastighetsbolaget Colonial och 8,06 % av Iberdrola. Och snart kan den saudiarabiska STC-gruppens ägandeskap på 9,9 procent av Telefónica läggas till.
Spanska hushåll deltar mindre
På grund av denna tillströmning av utländska pengar har antalet enskilda investerare minskat på den spanska aktiemarknaden. Spanska familjers deltagande i landets börsbolag har minskat med nästan en procentenhet till 16,2 procent. Det innebär att siffran nästan är nere på den historiska lägstanivån som noterades 2019, innan pandemin.
Tidigare har antalet enskilda investerare eller familjer varit något som särskiljt den spanska aktiemarknaden från andra länders. Toppnoteringen för detta var 1999 och skedde under en stor privatiseringsvåg.
Förklaringen till detta är enligt BME framförallt prisfallet på aktier men också ökad reglering, de senaste årens koncentration av viktiga sektorer som banker och telekommunikation samt uppkomsten av alternativa investeringsmetoder som kryptovalutor.