Den spanska regeringen har infört ett tillfälligt stopp när det gäller uthyrning av semesterbostäder i Spanien för att begränsa risken för turister och besökare kan smittas av coronaviruset. Det nya förbudet gäller från den 19 mars och så länge som Spanien har utlyst nationellt nödläge. Under söndagen kom ett beslut om att den perioden förlängs till den 11 april något som kongressen kommer att rösta om på onsdag. Beslutet väntas gå igenom. Efter att den nya lagen om turistlägenheter i Andalusien infördes i februari 2016 har 40.000 bostäder registrerats i provinsen Málaga. Det är lägenheter som är avsedda för semesteruthyrning på kortare tid upp till tre månader. Något som Svenska Magasinet berättade om den 10 mars.

Det betyder att alla som hyr ut semesterbostäder har sju dagar på sig från den 19 mars att avsluta avtalet med sina hyresgäster. Om hyresgästerna har bokat semesterlägenhet med utcheckning före 25 mars klockan 23.59 gäller det nuvarande förbudet.

För gäster som enligt avtalet skulle checka ut efter den 25 mars så måste dessa lämna sin semesterbostad senast onsdag.

Advokat Marisa Moreno Castillo, Danmarks honorärkonsul i Andalusien skriver att ”vi förväntar oss att det nya förbudet kommer att specificeras ytterligare. Vi kommer med en uppdatering så snart vi vet mer”.

Annons

Vad är det som räknas som semesterbostad?

Korttid och mindre än tre månaders hyreskontrakt räknas som semesterbostad, skriver Marisa Moreno Castillo till Svenska Magasinet.

”Vi på danska konsulatet i Málaga är i fullgång med att finna lösningar till de danska medborgare som efter att hotell, campingplatser och semesterbostäder stänger står utan logi på torsdag den 26 mars”.

”Vi kan informera om att vi är i kontakt med myndigheterna för att finna en lösning som följer lagen. Vi ber därför danskar som skulle stå utan logi på grund av de nya omständigheterna att kontakta konsulatet via e-post: malaga@umgate.dk”, skriver Danmarks konsul, advokat Marisa Moreno Castillo.

Det nya tillfälliga förbudet tillåter inte nya hyresavtal (oavsett längd) om hyresavtalets startdatum är inom den period då Spanien står under nationellt nödläge. Det vill säga fram till den 11 april i dagsläget.

Om den spanska regeringen förlänger det nationella nödläget ännu en gång återstår att se.

Nerjas kommun var förutseende och skickade ut information om detta (bilden).

(Uppdaterad 24/3/2020)