Under Spaniens varma och stundtals heta sommarmånader kan det ibland vara trevligt med någon liten utflykt till en svalare plats med fokus på vatten och natur.

Mellan Yunquera och Alozaina, i utkanten av nationalparken Sierra de las Nieves, finns Jorox, en liten by med vattenfall, dammar, gamla vattenkvarnar, kanaler och källan till den flod som bär dess namn. Jorox och dess vattenfall är en veritabel oas under den andalusiska sommaren.

Joroxfloden rinner upp från en källa nära byn och är en historiskt använd sevärd vattenkanal. Lämningar från flera grottor runt staden visar att här har det bott människor sedan Paleotikum, eller mer populärt uttryckt äldre stenåldern. Senare flyttade de muslimska morerna hit och optimerade användningen av vattnet. De anlade bevattningskanaler, dammar och 9 vattenkvarnar, resterna av några av dem finns fortfarande bevarade. Malningen av mjöl var ett komplement till de odlingar som de genom hårt arbete lyckades med genom att terrassera naturen. Avokado och apelsiner är de viktigaste frukterna som odlas, men det finns trädgårdar där det odlas alla sorters frukter och grönsaker.

De tidiga invånarnas primära ingenjörskonst innebär att Jorox än idag har en sval och fuktig miljö under större delen av året, även om det är som allra grönast under våren.

Jorox är utan tvekan en plats väl värd att besöka, tänk bara på att det är en liten by med bara några dussin invånare där människorna lever i lugn och ro. Så respektera omgivningen, fruktträdgårdarna, husen och lokalinnevånarna. Anmärkningsvärt nog finns det ett värdshus vid infarten till byn, Venta Rivita. De är kända för mycket god mat till verkligt låga priser i en vacker rustik miljö. Var däremot beredda på att de troligen ännu inte har börjat ta kortbetalningar, så ta med kontanter.

Var också försiktiga vid vattenfallen, stigen är brant så lite stöd kan komma väl till pass.