Ett utbildningsprojekt som journalistklubben (Asociación de la Prensa) i Málaga har sjösatt tillsammans med stiftelsen Fundación la Caixa och CaixaBank växer med allt fler skolor som ansluter sig. Det är bland annat föreläsningar om journalistik inför tusen elever och föräldrar.

Det är andra gången utbildningsprojektet hålls vid flera skolor i provinsen Málaga. Tills i år har antalet skolor som deltar i projektet ökat dubbelt till tolv i Málaga, Álora, Marbella, Antequera och Vélez Málaga.

Målet är att pressen ska vara en del av undervisningen i klassrummen i grundskolan. Och att eleverna kan använda medierna som ett verktyg inom utbildning och lära sig hur man kan vara kritisk till information så att det blir korrekt.

Projektet ”La prensa en mi mochila” (på svenska: ”Pressen i min ryggsäck”) har i första hand koncentrerat sig till områden där social utslagning och problem är vanligast.

Dagstidningar som Diario SUR, Málaga Hoy, La Opinión de Málaga, El Noticiero och Viva Málaga medverkar i projektet och tillhandahåller material som eleverna kan arbeta med i klassrummen.

Flera kända journalister som arbetar i Spanien som Fernando Jáuregui, Rosa Villacastín, Olga Viza, Manu Brabo, Ana Blanco och Jesús Álvarez har medverkar vid föreläsningar inför föräldrar och elever.

Projektet som fortgår fram till juni beskrivs som mycket uppskattat, lyckat och med ett bra engagemang. Resultaten har varit positiva i att använda media i klassrummen som ett verktyg för motivation och förbättring av läs- och skrivfärdigheter.