Lokalregeringen i Gibraltar fördömer i kraftiga ordalag den spanske utrikesministern José Manuel García-Margallo uttalande i en söndagsintervju i dagstidningen ABC och liknar ”hoten” med fascistiska Francoregimen under 1950 och 1960-talet.

Spanien överväger att ta ut 50 euro i gränsavgift, göra skatteutredningar på Gibraltarbor som äger fastigheter i Spanien samt stänga luftrummet för plan till Gibraltar. Det sade utrikesminister José Manuel García-Margallo i en intervju i tidningen ABC på söndagen.

Bråket började för tio dagar sedan då den brittiska kolonin vid Spaniens sydspets började bygga ett artificiellt rev för att stoppa spanska fiskare, och Spanien hämnades genom rigorösa gränskontroller som ledde till timslånga bilköer.

I ett officiellt uttalande menar Gibraltars lokalregering att Margallos uttalanden är ”bakåtsträvande och hotfulla” och påminner om de strategier och taktik som utveclades mot Gibraltar av Francoregimen.

Annons

”Dessa uttalanden är inte positivt för de spanska medborgare som bor i området Campo de Gibraltar och i Spanien. Utrikesministern saknar långsiktighet i hur man kan förbättra livet för människor i hela regionen” säger lokalregeringen i ett officiellt uttalande.