En jihadist som ursprungligen kommer från Marocko och som var resident i Alicante har uppgett att han skulle ingå i en cell som skulle utföra ett attentat åt Islamiska staten (IS) i en konsertsal i Frankrike och i andra länder som Belgien och Tyskland. Det uppger flera spanska medier på söndagen.

Mannen hade rest till Paris tillsammans med ytterligare en man från Syrien för att utföra ett attentat i en konsertsal. IS hade tränat frivilliga i Syrien som var beredda på att resa till olika europeiska huvudstäder bland annat Paris för att utföra större terrorattacker och en konsertsal var målet.

Denna information lämnade Abdeljalil Ait Elkaid, 31, som var resident i Alicante och som greps i Polen i juni. Guardia Civil hade kännedom om att Ait Elkaid hade lämnat Spanien och rest till Syrien. Mannen greps i juni i Polen efter att ha återvänt från Polen.

Två spanska medborgare finns med bland offren efter fredagens terroristattack i Paris. Först uppgavs fyra men antalet ändrades till två efter att det konstaterats att Alberto Pardo och Jorge Alonso de Celada lever.

Annons

De omkomna är Juan Alberto González Garrido som var resident i Paris där han var bosatt med sin fru. Den andra är Michelle Gil Jaimes som hade dubbelt medborgarskap. Det uppgav Spaniens vice premiärministern Soraya Sáenz de Santamaría på söndagskvällen.

Samtidigt uppgav Frankrikes premiärminister Manuel Valls att det finns mellan 20 och 30 oidentifierade offer. Totalt dödades 129 personer och 352 skadades.

Spaniens inrikesdepartement beslutade på lördagen att nivån för terrorhot i Spanien förblir på fyra i den femgradiga skalan. Övervakningen i Spanien har höjts efter terrorattentatet i Paris men myndigheterna vill inte avslöja på vilka områden eller platser detta gäller.

(Uppdaterad 16/11/2015)