En kvalmatch mellan Sverige och Israel inför EM för U-17 har utlöst en kommunal politisk vänsterkonflikt. Landskampen ska spelas den 25 mars på Collao-stadion i Alcoy på Costa Blanca. Samma dag spelar Spanien och Frankrike i Benidorm.

I kommunen Alcoy styr den socialistiska koalitionen lokalpartiet PSPV och PSOE. Vänsterpartierna EU-IU-l’Entesa vill bojkotta matchen och menar sig vara ”total oenig” med de styrande och säger att det är ett ”steg tillbaka” i att tillvarata Palestinas intressen.

Den lokale vänsterpolitikern Cristian Santiago menar att matchen mellan Israel och Sverige kommer olyckligt då den vänsterstyrda kommunen Alcoy på senare år har blivit en ”symbol för internationell solidaritet” i arbetet för palestinierna.

Santiago uppmanar nu kommunledningen att ställa in matchen.

Socialisten Juan Reig hänvisar å andra sidan till spanska fotbollsförbundet och UEFA som har bett kommunen att organisera matchen som ingår i turneringen som har sin bas i Benidorm.

”Vi har goda förbindelser med fotbollsförbundet och hoppas snart att få hit spanska ungdomslag. Jag anser inte att det är rätt att blanda ihop sport och politik” säger Juan Reig till nyhetsbyrån EFE.

I ett pressmeddelande på fredagen skriver koalitionen PSPV-PSOE i Alcoy att kritiken kan liknas vid en politisk opportunism där man försöker göra en politisk sak av en fotbollsmatch mellan Israel och Sverige på spansk mark.