Den federala domstolen Audiencia Nacional har under tisdagen beslutat att ovillkorligen häkta Abdeluahid Sadik Mohamed på grund av dennes samröre med terrororganisationen Estado Islámico de Irak y Levante (ISIL) som har nära kopplingar med Al Qaida.

Mannen anses vara en säkerhetsrisk för det spanska samhället meddelar domstolen.

Familjen till Abdeluahib Sadik Mohamed, 28, som greps på Málaga flygplats i söndags beskriver sin son som ”lättpåverkad”. Enligt nyhetsbyrån EFE ska mannen som är gift och har två döttrar, 3 och 4 år, rest till Syrien i maj månad efter att ha påverkats av ett nätverk bestående av jihadister.

Som Svenska Magasinet kunde berätta redan igår greps mannen på Málaga flygplats när han klev av ett plan från Istanbul i söndags. Inrikesdepartementet beskriver Abdeluahib Sadik Mohamed som ”mycket farlig” och att mannen skulle förberedda attacker.

Annons

Mannens familj har för nyhetsbyrån EFE:s reportrar i Ceuta uppgett att det är en mycket lättpåverkad person som har manipuleras i Ceuta för att resa till Syrien. De uppger att mannen var ledsen för att han hade gjort resan och att hans önskan var att återvända till Spanien.

Mannen har arbetat med att bygga hus men har i flera månader varit arbetslös. Familjen anmälde i maj 2013 hans försvinnande till Nationalpolisen. Mannen ska senare ha kontaktat dem från Syrien och sagt att han ångrade resan och ville hem.

Den 21 juni greps åtta personer i stadsdelen Príncipe i Ceuta. Enligt EFE ska de ha tillhört ett jihadist-nätverk som även ska ha påverkat Abdeluahib Sadik Mohamed.

Abdelhuahib är den femte av åtta bröder som vuxit upp i stadsdelen Príncipe Alfonso som ligger i ett område känt under namnet Recinto Sur.