Orsaken till naturbranden som spred sig och helt brände ner det kommersiella centret Laguna Village i Estepona, ett bostadshus och påverkade Kempinski Hotel Bahía har blivit utredd.

Nationalpolisen har gripit en man och en kvinna, 43 respektive 51 år gamla och båda av spansk nationalitet. De hålls ansvariga för branden genom grov vårdslöshet och bedrägeri rörande elförsörjningen, av allt att döma så verkar det dock inte ha varit avsiktligt.

Paret hade ett skjul intill floden río Padrón, till det hade de dragit en elkabel genom naturen bort till en elstolpe 100 meter bort och där tjuvkopplat sin in på elnätet. Enligt utredningen hade paret själva utfört arbetet. I skjulet fanns det elektriska apparater som en elektrisk stekpanna och en fläkt med mera. Tekniker från Polisen i Malaga kom vid undersökningen fram till att ett elektriskt fel i en av apparaterna orsakade branden som sen spred sig snabbt i de kraftiga vindbyarna.

Branden som släktes 25 timmar senare, drabbade 42 hektar markförstörde ett köpcentrum, orsakade skador på ett hotell och flera hem i Estepona samt föranledde också stängning av kustvägen A7. Däremot gick inga liv förlorade, en brandman fick dock behandlas för lättare skador.

Annons

De straffrättsliga konsekvenserna för det gripna paret lär bli allvarliga. Orsakssambandet mellan den olagliga elanslutningen och branden klassificeras i strafflagen som brott mot den kollektiva säkerheten. Konsekvenserna bestäms beroende på vilken typ av mark som bränns och nivån på risken för spridning.

Relaterad artikel: Polisen misstänker avsiktlig brand vid Estepona.

Bildtexter: Skjulet där branden startade, samt några av de elektriska apparaterna, foto: Policía Nacional de Málaga.
Artikel: Jonny Erixon.