Uppskattningsvis 40.000 fler personbilar än normalt cirkulerar under augusti månad utmed provinsen Málagas vägar. För att kunna studera trafikflödet och förbättra säkerheten i samband med olyckor har trafiksäkerhetsverket DGT (Dirección General de Tráfico) beslutat sig för att sätta in två extra helikoptrar av märket Pegasus.

De två nya Pegasus-helikoptrarna är utrustad med radar som ska övervakar motorvägar. Jämfört med ifjol har trafiken på provinsens vägar ökat. På AP-46 eller betalmotorvägen Las Pedrizas registrerades 15.757 rörelser under juli månad, en ökning med 26 procent jämfört med samma månad ifjol. Bolaget som driver betalmotorvägen har nu infört en fast kostnad på 39 euro.

Trafiken ökar även på AP-7 på Costa del Sol. Den senaste undersökningen visar trafiken i maj med 27.663 användare per dag, en ökning med sju procent.

Nu till helgen tar DGT de nya helikoptrarna i drift utöver de åtta som redan finns. Längs motorvägar med övervakning finns det ljuspaneler som informerar bilisterna om helikoptrar med radar.

Annons

Sedan DGT började använda sig av Pegasus i mars 2013 har 8.644 fartsyndare plockats in. Några har överskridit hastigheten rejält som den som körde i 242 km/h på 120-väg. En annan bilist höll 195 km/h på 100-väg och ytterligare en körde 199 km/h på 90-väg.