Domaren Eloy Velasco vid Spaniens nationaldomstol har beslutat att häkta Mohamed Lamsalak och Youssef Ben Hammou som var två av de nio som greps i Barcelona tidigare i veckan. De två männen är misstänkta för extremistkopplingar och har medgett att de befann sig på Bryssels flygplats i Belgien 2016 då ett bombattentat genomfördes. De har uppgett att de var i Bryssel för att köpa en bil. Lamsalak är också misstänkt för narkotikabrott.

De båda männen som uppges vara jihadister förnekar dock delaktighet i terrordådet, enligt en talesperson för den spanska åklagarmyndigheten. Belgisk och spansk polis har bevis för att de var i Bryssel mellan den 16 mars till 23 mars, dagen efter terrordådet.

En tredje person som greps i Barcelona, Ahmed Aafoualah Beliuafz, har häktats för vapenbrott och brott mot folkhälsan. Ytterligare två har häktats medan fyra andra har släppts fria med krav om att anmäla sig i domstolen varje månad. Samtliga som greps i Barcelona är marockanska medborgare.

Den 22 mars 2016 dödades 32 personer, bland dem två svenskar, i två terrorattacker i huvudstaden Bryssel. Dessutom skadades omkring 300 människor när attentatsmännen detonerade sprängladdningar, dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.